2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

Ingatlanár-robbanás a bulinegyedben

Sörbiciklik ide, hangos romkocsmák oda, a pesti „bulinegyed” lakásárai kitartóan araszolnak fölfelé. A főváros VII. kerületének belső részén nem torpant meg az ingatlanpiaci kereslet, pedig az elmúlt hónapokban sok ellentmondásos hír jelent meg a lakónegyedről.

Sajátos hangulata van a környéknek (Fotó: Keresztesi Balázs)

Négy év alatt több mint duplájára emelkedtek az árak az Andrássy út–Károly körút–Rákóczi út–Nagykörút határolta területen, közkedvelt nevén a budapesti „bulinegyedben”. Az egész Erzsébetvárosról általában is elmondható, hogy ott az elmúlt négy évben átlagosan több mint duplájára emelkedtek a lakásárak. Ezzel a kerület dinamikusan zárkózik fel a szintén felkapott Terézvároshoz. Míg ugyanis a VI. kerületben az átlagos négyzetméterár jelenleg 525 ezer forint, addig a VII. kerületben is már 462 ezer. A mostani 13 százalékos különbség négy éve még 23 százalék volt.


Az áremelkedés a negyed sajátos arculatával magyarázható. Ez a sokarcú városrész ugyanis minden sarkán meglep valamivel: a lepukkant háztömbök mellett eredeti pompájukban másodvirágzásukat élik a bérpaloták. Málló tűzfalak helyett a városi művészet kiváló alkotásai a falakon, megszámlálhatatlanul sok használtcikk-kereskedés, kávézó és kocsma, dizájnbolt és étterem. A városrész a zsidó kultúra és vallási építészet fellegvára három kiemelkedően értékes zsinagógaépülettel. Az itt élők szeretnék korlátozni a városrészben a felfordulást: az éjszakai hangoskodást, az utcák összepiszkítását, a dulakodásokat. Annak köszönhetően, hogy ez a negyed vált Budapest egyik leglátogatottabb turistalátványosságává és kedvelt szálláshelyévé, számtalan lakást alakítottak ki rövid távú bérlakássá, azaz befektetési céllal airbnb-zni kezdtek a tulajdonosok. Ezt sok társasház nem nézi jó szemmel – újabban lehetőségük van a társasházi szerződésben korlátozni a rövid távú lakáskiadást.

Kapcsolódó Cikkek