2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Külföld

Iskolaudvarra zuhant egy katonai helikopter ablaka

Egy általános iskola udvarára zuhant egy amerikai katonai helikopter ablaka Japánban szerdán, haragot és aggodalmat váltva ki a fontos amerikai légi bázisnak helyet adó Ginovanban.

Az Okinava prefektúrában lévő város iskolájának egyik tanulója sérült meg könnyebben, amikor apró kövek verődtek fel az egy négyzetméteres fémkeretű ablak becsapódásakor. Mintegy 50 diák tartózkodott az udvaron.


Ginovan mellett található az amerikai légierő Futenma bázisa.

“A gyerekek biztonsága az első. Megbocsáthatatlan, hogy egy iskolaudvar közepére esett az ablak” – mondta a helyszínre látogatva Onaga Takesi, Okinava prefektúra kormányzója.

Suga Josihide kabinettitkár szerint az incidens “aggodalmat kelt” a prefektúrában élő emberekben.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter arra sürgette az amerikai hadsereget, hogy függessze fel az ilyen típusú helikopterek útnak indítását, amíg nem szavatolható a biztonságuk.

Az amerikai hadsereg elismerte, hogy a lezuhant tárgy egy, a Funenma bázishoz tartozó CH-53E típusú helikopter ablaka. A légi jármű az incidenst követően azonnal visszatért a bázisra.

“Ez sajnálatos baleset, és bocsánatot kérünk az aggodalomért, melyet a város lakóiban okozott” – áll a légierő sajtóközleményében, mely kitért arra is, hogy az ügyben helyi hatóságok részvételével nyomozás indul.

Alig egy héttel korábban szintén Ginovanban egy henger alakú tárgyat találtak egy óvoda tetején, mely a kormány és az iskola vezetősége szerint is az amerikai légierő járművéről származhatott.

A légierő elismerte, hogy a tárgy egy CH-53E tartozéka, azt azonban tagadta, hogy repülés során esett volna a tetőre.

Kapcsolódó Cikkek