2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Extra

Ki is az a Grincs?

A grincs szó hallatán a legtöbb embernek egy nagy szőrös, mogorva zöld alak jut eszébe, aki gyűlöli a karácsonyt. Manapság már rengeteg ember ismeri őt, és a történetét amit főképp egy filmnek köszönhet a nagyérdemű. Története minden évben újra terítékre kerül karácsony táján, és mit sem veszít népszerűségéből, sőt saját trendet teremt úgynevezett grincsfa néven. Ki is ez a Grincs pontosan? Hogy vált ennyire közkedveltté a karácsonyt mindennél jobban gyűlölő szörnyecske?

Theodor Seuss Geisel


A kedves arcú, de folyton morcos, bohókás testtel és hatalmas lábméretekkel megáldott mesehős Theodor Seuss Geisel elméjéből pattant ki még 1957-ben. Dr. Seuss néven több mint 60 gyerekkönyvet írt rímes, verses formában, illetve rajzolt félreismerhetetlen, egyedi, kicsit rémisztő stílusban. Grincs nem szereti a karácsonyt, de egy kislány rábeszéli, hogy tartson velük a karácsonyi ünnepen. A városka polgármestere megsérti, mert egy borotvát ad neki ajándékba, amin annyira felbőszül, hogy elhatározza, hogy ellopja a városból a karácsonyt. El is lopja az összes karácsonyfát, égőket, dekorációt, ajándékot stb. De a terve mégsem sikerül, mert a város lakói tovább ünnepelnek és énekelnek, merthogy a karácsony a szívekben él, nem pedig a hozzákötődő tárgyakban. Erre Grincs szíve is meglágyul.   Seuss könyveinek érdekessége, hogy mivel olvasni tanuló gyerekeknek íródtak nagyon kis szókinccsel dolgozik, ettől nagyon könnyen érthetőek a történetek. A századelején 1904-ben született író négy nemzedék gyermekeinek szívébe lopta be magát és tanította olvasni őket 44 könyvével. Több művét is lefordították magyar nyelvre és megjelent a kétezres években.

A népszerű művet 2000-ben megfilmesítették,Jim Carrey és Taylor Momsen főszereplésével, az évek alatt igazi klasszikus ünnepi mozivá vált.


Grincsfa

Az elmúlt pár év karácsonyi trendjei közül kiemelkedő sikere van grincsfának, vagy úgynevezett manósipka fának. Az utóbbi nevét onnan kapta, hogy a fa formája egy manó sapkájára hajaz. Mindkettő végére előszeretettel tesznek csengőt vagy díszt. Ellenben a grincsfa története sokkal meseszerűbb, hiszen a szeretet ünnepét gyűlölő lény mérgében összekötöz egy fát ami meghajlik, így lesz belőle a grincsfa.

Kapcsolódó Cikkek