EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Szekszárd

Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

A Tolna Megyei Önkormányzat 30 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, és megbízásából 2017 szeptemberében elkészült a Tolna megyei klímastratégia társadalmasítási-egyeztetési változata. A klímaszakértők által kidolgozott stratégiai terv integrálja a városi szintű konferenciák és járási szintű workshopok, valamint lakossági szemléletformálási akciók során felmerült, több mint 2000 Tolna megyei lakos véleményét és észrevételeit.


– A zárókonferenciát jelenlétével megtisztelte Potápi Árpád államtitkár és Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Megnyitójukban mindketten kifejezték a klímaváltozással kapcsolatos települési, megyei feladatok fontosságát. Ezt követően a Dipol Csoport képviselői tartottak előadásokat, többek között Váradi Zsuzsanna, aki ismertette a Tolna megyei klímastratégia tervezetét, amelyet reményeink szerint még decemberben elfogad a megyei közgyűlés. Ezt követően pedig indulhat a részletes és alapos munka – nyilatkozta Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.

Hozzátette, alapítványuk ebben projektben a klímastratégia kidolgozásának szemléletformálás részében működött közre. A konferencia további részében Baka György a jelenlévőknek beszámolt arról, hogy Tolna megye 15 településén szerveztek klímanapot, valamint egy megyei klímavédelmi vetélkedőt is tartottak. Végül egy háromperces rövidfilmet nézhettek meg a konferencia részt vevői, amely azon súlyos környezeti változásokat mutatja be, amelyek abban az esetben következhetnek be, ha a környezettudatossággal nem változtatnak ezen.


– A kisfilm Magyarországnak a jelenlegi tendenciák alapján 2050-re prognosztizált időjárását mutatja be. Egyébként az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a Duna–Tisza közének homokhátság része már jelenleg is félsivatagként van nyilvántartva. Tehát ha az időjárási szélsőségek tovább folytatódnak és a vegetációs időszakon belüli még kevesebb lesz a csapadék, illetve kitolódik az őszi-téli időszakra, ez a sivatagosodás országos szinten is folytatódhat. Összegezve: azt gondolom, hogy a megyei klímastratégia jó alapot biztosít arra, hogy megyei és települési szinten is elkezdődjön a klímaváltozásra való rendkívül gyors tempójú felkészülés – hangsúlyozta Baka György.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.