EUR: 322,22 Ft
CHF: 285,10 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szekszárd

Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

A Tolna Megyei Önkormányzat 30 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, és megbízásából 2017 szeptemberében elkészült a Tolna megyei klímastratégia társadalmasítási-egyeztetési változata. A klímaszakértők által kidolgozott stratégiai terv integrálja a városi szintű konferenciák és járási szintű workshopok, valamint lakossági szemléletformálási akciók során felmerült, több mint 2000 Tolna megyei lakos véleményét és észrevételeit.


– A zárókonferenciát jelenlétével megtisztelte Potápi Árpád államtitkár és Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Megnyitójukban mindketten kifejezték a klímaváltozással kapcsolatos települési, megyei feladatok fontosságát. Ezt követően a Dipol Csoport képviselői tartottak előadásokat, többek között Váradi Zsuzsanna, aki ismertette a Tolna megyei klímastratégia tervezetét, amelyet reményeink szerint még decemberben elfogad a megyei közgyűlés. Ezt követően pedig indulhat a részletes és alapos munka – nyilatkozta Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.

Hozzátette, alapítványuk ebben projektben a klímastratégia kidolgozásának szemléletformálás részében működött közre. A konferencia további részében Baka György a jelenlévőknek beszámolt arról, hogy Tolna megye 15 településén szerveztek klímanapot, valamint egy megyei klímavédelmi vetélkedőt is tartottak. Végül egy háromperces rövidfilmet nézhettek meg a konferencia részt vevői, amely azon súlyos környezeti változásokat mutatja be, amelyek abban az esetben következhetnek be, ha a környezettudatossággal nem változtatnak ezen.


– A kisfilm Magyarországnak a jelenlegi tendenciák alapján 2050-re prognosztizált időjárását mutatja be. Egyébként az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a Duna–Tisza közének homokhátság része már jelenleg is félsivatagként van nyilvántartva. Tehát ha az időjárási szélsőségek tovább folytatódnak és a vegetációs időszakon belüli még kevesebb lesz a csapadék, illetve kitolódik az őszi-téli időszakra, ez a sivatagosodás országos szinten is folytatódhat. Összegezve: azt gondolom, hogy a megyei klímastratégia jó alapot biztosít arra, hogy megyei és települési szinten is elkezdődjön a klímaváltozásra való rendkívül gyors tempójú felkészülés – hangsúlyozta Baka György.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.