2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb Miskolc

Kojak, a rockzene bonvivánja

Legtöbben egy hosszas zenekari pályafutás után érkeznek el oda, hogy szólólemezt készítsenek. Kertész Józsi, akit legtöbben a Jon Bovi miskolci basszerosaként ismernek, érdekes fordulattal érkezett el első saját albumának megjelentetésig. Ennek a sztorinak az állomásait vettük végig vele.

– A kétezres évek elejétől íródnak ezek a számok, akkoriban a Trambulin zenekarban játszottam Miskolcon. Ezt a 16-17 évet próbáltam csokorba kötni, legtöbb esetben a zenét és a szöveget is én írtam, de volt, ahol akadtak segítőtársaim. A lemez zenei producere és az anyag „hangszerelője” Csiszár Ferenc volt, az ő fantasztikus gitározása mellett Gellér Tamás barátom volt a segítségemre a vokálokban, és néhány számban gitáron is. A basszusgitárt természetesen én toltam fel, mivel ez az alaphangszerem – mesélte Kertész Józsi.


Kertész Józsit a Trambulin zenekarból is ismerhetik a miskolciak – fotó: Lokál

Az eredeti ötlet az volt, hogy énekeseknek ír dalokat, de egyik szólistával sem fordultak komolyra a dolgok.

– Nekem volt csak fontos ez a pár dal, és én hittem is bennük. A demóknál mindig én énekeltem föl a számokat, úgy adtam oda az énekeseknek, hogy hallják az énektémát. A kudarcok után egyszer Csiszár Feri felhívott, hogy hallgassam már meg, mit csinált az egyik számmal. A felénekelt mankósávomat kicsit megeffektezte, kiigazította, és úgy mutatta meg. Mindketten arra jutottunk, hogy ez így, az én hangommal is megállja a helyét. Amiket ezután énekeltem föl, azoknál már ezzel a koncepcióval álltam oda, és jobban odafigyeltem, mit hogyan csinálok, és el is kezdtem élvezni a dolgot – mondta a zenész.


A basszusgitár az alaphangszere – Fotó: Lokál

Józsi zenei világáról így vallott a Lokálnak: – Rám mindig jellemző volt egy érzékeny dallamvilág, mivel nagyon szeretem a szép melódiákat, amelyeket lehet dúdolni. Szerintem az a jó dal, amelynek jó dallama van, és egyszeri hallás után is a füledben marad. A rock és a popzene egyfajta keverékét alkotva születnek a szerzeményeim. Rockzenén nőttem föl, a Jon Bovival most is azt játszom, ott háttérember vagyok, de amellett teljesen jól megfér a mostani produkció. A szövegeimmel nem akarom megváltani a világot, érzelmekről írok, csalódásokról, szerelmekről, mert ezek az utca emberét is érdekelhetik. Nyár végén készült egy klip is, a Dalok a szívemből, amely decembertől hallható a Rádió Rock adón. Ezt a számot más pesti rádió is adta már néhányszor, és hamarosan vidéki adókon is hallható lesz.

A zenész azt is elárulta, hogy idén már nem fog összejönni a lemezbemutató, de tervben van, hogy tavasszal lesz egy koncert, ahol zenészbarátaival bemutatják az anyagot.

Kapcsolódó Cikkek