EUR: 324,08 Ft
CHF: 287,13 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Életmód

Könnyű édes karácsony

Karácsonykor előkerülnek a tradicionális sütemények, a nagyi receptje szerint készült bejgli és a mézeskalács. Aki  azonban nem akar sok időt a konyhában tölteni, annak ajánljuk az alábbi összeállítást.

Zserbógolyó


Hozzávalók: 150 g darált dió, 150 g darált háztartási keksz, 200 g aszalt sárgabarack, 10-15 dkg sárgabaracklekvár, rumaroma vagy barackpálinka, 10 dkg étcsoki, 1 ek. olaj, 2 marék durvára darált dió.

Elkészítés: az aszalt barackot megöntözzük a rumaromával (vagy esetleg rummal, pálinkával), lefedjük és másnapig hűtőben tartjuk. Másnap a barackról leöntjük az esetlegesen megmaradt levet, hozzáadunk 10 dkg lekvárt és szép simára dolgozzuk turmixszal vagy késes aprítóval. Egy edénybe öntjük a kekszet, a diót, hozzáadjuk a barackos-lekváros masszát és elkezdjük összedolgozni. Ha úgy látjuk, hogy nagyon száraz a massza, adhatunk hozzá még 1-2 ek. lekvárt. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal, majd a golyókat fogpiszkálóra szúrva először a csokiba mártjuk, a felesleget lecsepegtetjük, majd a dióba nyomjuk. A kész golyókat sütőpapírra tesszük és hagyjuk, amíg a csoki teljesen megdermed. Ha a csoki megkötött, könnyen le lehet majd szedni a sütőpapírról.


Egyszerű toffifee-csillag

Hozzávalók: 1 cs. leveles tészta, 1 doboz toffifee, 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés: a leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk és csillagformával kiszaggatjuk. A csillagok közepére helyezünk egy-egy toffifee-t és egy másik csillaggal betakarjuk, a széleit jól lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyömbéres zablinzer

Hozzávalók: 15 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg margarin, 5 dkg eritrit, frissen reszelt gyömbér ízlés szerint, 6 ek. lekvár.

Elkészítés: a zabpehelylisztet az eritrittel, a margarinnal és a gyömbérrel összedolgozzuk. Zacskóba tesszük a masszát és hűtőben legalább 1 órát állni hagyjuk, majd zablisztet szórunk a deszkára és kb. fél centiméter vékonyra nyújtjuk a tésztát. Tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük, ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk.

Kapcsolódó Cikkek