EUR: 317,38 Ft
CHF: 279,89 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Sport

Koriközpont épül Budapest szívében

Nem oly régen még az volt a terv, hogy olimpiára is alkalmas velodrome-ot építenek a Millenáris kerékpárpályára. A tervekből azonban nem lett semmi, és már-már, kis túlzással, elrohad a magyar sport bölcsőjeként ismert ikonikus pálya, ám most kiderült, 43 milliárdos beruházással oda épül a Nemzeti Korcsolyázó Központ.

Mindezt Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és egyben a bírálóbizottság elnöke jelentette be. Elmondta, az uniós nemzetközi pályázatra nyolcan adtak be pályaművet. Az első helyezett a Bordás Péter, Hollókövi Zoltán és Dezső Zsigmond által elkészített pályamű lett, amely bruttó 15 millió forint díjazásban részesült. Kósa Lajos hozzátette, a Nemzeti Korcsolyázó Központ a Budapesti Olimpiai Központ területén, a Millenáris és a Kisstadion elbontásával épül fel.


A koriközpont illeszkedik majd a környezetbe

– A győztes pályázóval 2018 januárjában köthet szerződést a beruházást végző Nemzeti Sportközpontok, a létesítményt várhatóan 2022-ben vehetik birtokukba a korcsolyázók. A beruházást a tervek szerint a magyar kormány valósítja meg, a konkrét beruházó a Nemzeti Sportközpontok lesz konzorciumban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel – fogalmazott Kósa, aki elmondta, a korcsolyázóközpont egy fedett hosszú pályás, 400 méteres gyorskorcsolyapályából, négy, egyenként 30 x 60 méteres, jégkorongozásra, rövid pályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből – öltözők, edző- és kondicionálótermek – áll majd. – Természetesen az épületben lesz az az akadémiai központ is, amely a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését szolgálja.

A gyorskorcsolyázok és a jégkorongozók is otthonra lelnek majd az új létesítményben

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, a bírálóbizottság tagja kifejtette: a győztes pályamű értéke, hogy a központ organikusan illeszkedik a környezetében lévő épületek, a Földtani Intézet és a leendő új Puskás Ferenc Stadion geometriájához, ugyanakkor mégsem uralkodik a területen.
Kiderült, a Velodrome Millenáris elbontásával a kerékpárosok nem maradnak létesítmény nélkül, hiszen egy kormányelőterjesztés szerint a magyar pályakerékpársport részére négy velodrome épül majd, egy a fővárosban, három pedig vidéken, s mindegyik megfelel a nemzetközi követelményeknek.


Kapcsolódó Cikkek

  • Messiék a pénzügyi pályán is aratnak

    Messiék a pénzügyi pályán is aratnak

    A spanyol bajnoki címvédő FC Barcelona érte el a 2017/18-as szezon legnagyobb árbevételét ˜– derült ki a KPMG harmadik alkalommal elvégzett kutatása szerint.

  • Matics: Van jövőnk!

    Matics: Van jövőnk!

    Nem jött össze a bravúr, azonban nincs miért szégyenkeznie a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely szombat este 25-22-re kikapott a Herningben hazai közönség előtt játszó olimpiai bajnok dán csapattól az világbajnokság első középdöntős mérkőzésén.