EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Életmód

Légből kapott filmötlet: Kilépőkártya – Videó!

Egy elsőfilmes rendező és egy elsőkönyves író találkozása az a Kilépőkártya című néhány perces kisfilm, amelynek Timkó Eszter a főszereplője. Az alkotó, Berencsi Dávid ugyanis Urmai Gabriella Kilépőkártya című első könyvéhez forgatott image-filmet.

– A történet nem túl bonyolult, mondhatni banális: egy írónő meséli el, hogyan élnek benne a karakterei, miközben ő járja hétköznapi útját. Az utcán egy futár a kezébe nyom egy csomagot, valaki gratulál neki, ő pedig automatikusan átveszi a dobozt, fogadja a gratulációt, de nem ezekre, hanem a fejében zajló történetekre figyel, amelyek ismerősöktől és ismeretlenektől elkapott félmondatokból, hangulatokból állnak – mesélte a szerző, Urmai Gabriella, akinek bőrébe Timkó Eszter színésznő bújt a forgatás során.


– Egyetlen instrukciót kaptam: ez a figura olyan, mint Gabi, csak az én hangomon szólal meg. Húsz éve ismerjük egymást, éppen ezért volt egyszerre könnyű és nehéz is a feladat – vallotta be a színésznő.

– Nem tartom magam rendező-operatőrnek a szó szoros értelmében. Ez egyfajta hobbi a számomra, amivel időről időre kiélem kreatív hajlamaim és kíváncsiságom. A filmezést, a vágást autodidakta módon tanultam, leszámítva azt a néhány alapszabályt, amit még főiskolás koromban Fazekas Sándor, alias Pamach tanár úr a fejembe vert az Erotika a filmművészetben szemináriumon – nevetett az újdonsült rendező. – De viccet félretéve: mindig érdekelt a mozgó- és állóképes világ, igyekszem a lehető legtöbb alkalommal valamilyen kamerát ragadni. A drónos felvételek készítése egyébként egy másik nagy szerelmemnek köszönhető. Imádok repülni, így kézenfekvő volt, hogy megszerzem a drónpilóta igazolványt, hogy korlátok nélkül szeljem az eget – a földről, saját szemszögemből. Ennek a felkérésnek kifejezetten örültem, hiszen egy újabb stílusban, a kisfilmek területén tehettem próbára magam. A 2,5 perces film felvételeiről annyit kell tudni, hogy egy DJI Phantom 4 drón és egy okostelefon segítségével készültek. A vágóképek elkészítésében szabad kezet kaptam, hiszen már a kezdetektől fogva azt éreztem, hogy egyforma világba csöppentünk az íróval. Igaz: a felvétel nem volt túl egyszerű, az időjárás és a fényviszonyok miatt is korlátozottak voltak a lehetőségek, de Eszter profizmusának köszönhetően a legjobbat hoztuk ki a lehetőségeinkből.


Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.