EUR: 323,35 Ft
CHF: 277,62 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Lengyelország ismerteti az igazságügyi reformról szóló álláspontját az EU-tagállamokkal

Lengyelország ismertetni fogja álláspontját az EU-tagállamokkal az igazságügyi reformra vonatkozóan az Európai Bizottság (EB) által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására Varsónak adott három hónap során – jelentette be a lengyel külügyminiszter csütörtökön.

“Kapcsolatba fogunk lépni minden EU-tagállammal, hogy elmagyarázzuk álláspontunkat (az igazságügyi reformra vonatkozóan) – közölte az újságírókkal Witold Waszczykowski.


Az EB a múlt szerdán megindította az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. A brüsszeli testület szerint ugyanis Varsó legújabb reformjai fenyegetik a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiságot. Az EB egyúttal három hónapot adott Varsónak a brüsszeli testület által megfogalmazott újabb ajánlások megvalósítására.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.


A lengyel külügyi tárca vezetője elmondta, hogy a lengyel oldal kapcsolatban fog állni az Európai Bizottsággal, és emlékeztetett arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő elfogadta Jean-Claude Juncker EB-elnök meghívását a január 9-re tervezett találkozóra.

“Természetesen, arra fogjuk használni a három hónapos opciót, hogy tisztázzuk az álláspontunkat. (…) Mihelyst az EB úgy dönt, hogy átadja az ügyet az EU-tagállamoknak, kapcsolatba fogunk lépni mindegyikükkel, hogy elmagyarázzuk az álláspontunkat” – jelentette ki Waszczykowski.

A külügyminiszter elmondta, hogy találkozót kért az EU soros elnökségét január elsejétől betöltő Bulgária külügyminiszterétől. “Talán sor fog kerülni egy ilyen találkozóra január 15-én” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton

  Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton

  Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg belföldi és külföldi vendég száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva – írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.

 • Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése

  Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése

  Macedónia és az Európai Unió között a jövő év júniusában kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, az előkészítő folyamat pedig már most megkezdődött – jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Szkopjéban miután tárgyalást folytatott Johannes Hahn uniós bővítési biztossal.

 • Zuhanórepülésben a Netflix

  Zuhanórepülésben a Netflix

  Miután a vártnál kevésbé nőtt a Magyarországon is jelen lévő amerikai Netflix internetes tartalomszolgáltató felhasználóinak száma a második negyedévben, zuhant a cég árfolyama a New York-i tőzsdén.