EUR: 322,97 Ft
CHF: 276,89 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Életmód

Megmentjük az ünnepi vacsorát! Íme hat finom és egyszerű karácsonyi recept

Karácsonykor előkerül a nagyi féltve őrzött titkos receptje a finomabbnál finomabb tradicionális főfogásokkal, süteményekkel, ám ha valami oknál fogva nincs kéznél vagy eltűnt a nagy receptalmanach, semmi pánik!

Most ajánlunk néhány olyan finomságot az ünnepekre, amelyek nem elég, hogy finomak, de még a pénztárcát is kímélik. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy egyetlen sztárszakács tudományos konyhai tippjei sem érnek fel őseink évszázadokon át csiszolgatott, tökéletesített receptjével, de azért higgyék el, ez a néhány finomság kihúzhatja a bajból az ünnepek alatt. A leves és a desszert klasszikus lesz, a főételnél egy kicsit formát bontunk, de ígérjük, hogy garantáltan finom lesz!


Fahéjas szilvakrémleves

  • 1 kg szilva kimagozva
  • 2 rúd fahéj
  • 10 szem szegfűszeg
  • 1 ek. vaníliaaroma
  • 4 ek. méz
  • édesítő
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 2 dl víz

A vízben kifőzöm a fűszereket, majd azokat leszűrve és a vizet pótolva hozzáadom a citrom- és narancslevet, a mézet, és a szilvákat puhára főzöm benne. Amikor a szilvák megfőttek, az egészet forrón összeturmixolom és ízlés szerint édesítem. Négy adaghoz 10-12 szem gesztenye kell, amelyeket bevagdosok, és fél óráig hideg vízben áztatom, majd mikrohullámú sütőben 1-1,5 perc alatt 800 watton készre főzöm. Utána megpucolom és aprítva vajon átpirítom. Ezzel kínálom a levest.

Pikáns tárkonyos halleves

  • 50 dkg afrikai harcsafilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db burgonya
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 dl fehérbor (száraz)
  • 1,5 l víz
  • 2 db babérlevél
  • fél db citrom
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál tárkony
  • só, bors ízlés szerint

Az apróra vágott vöröshagymát némi zsiradékon megpárolom, majd hozzáadom a felkockázott burgonyát, a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Tárkonnyal megszórom, majd jöhet a babérlevél, a petrezselyemzöld és a fehérbor. Felforrástól számított 15-20 percig főzöm. Ezalatt hozzáadom a halat és a burgonyát, majd ha ezek is megpuhultak, belekeverem a tejfölt és a citromlevet.


Narancsos és zöldséges kacsasült

  • 4 db kacsacomb
  • 2-3 db narancs
  • 20-30 dkg brokkoli
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 tyúkhúsleves kocka
  • 2 db kivi
  • koktélparadicsom
  • szőlő
  • 1 teáskanál barna cukor
  • olaj

A húst megsózom, borsozom, először a bőrös, majd a másik felén megpirítom. Tálba rakom, és olajat öntök rá. Sütőben tovább pirítom 20-25 percig, meglocsolom 2-3 narancs levével. Puhára párolom, a húsokat megszórom cukorral. Ezalatt a brokkolit rózsáira szedem, a szőlőszemekkel és a paradicsommal együtt megpárolom. A tálban lévő zsiradékhoz leveskockát, barna cukrot, vizet adok, felforralom, majd besűrítem.

Rántott kellevelek hússal töltve, törtburgonya-roláddal

  • 1 fej kelkáposzta
  • 400 g darált hús
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • néhány szem gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (esetleg reszelt trappista, kb. 20 dkg, de elhagyható)
  • 300 g burgonya

A kelkáposztát leveleire szedem, erüket kivágom és 1 perc alatt forró vízben blansírozom (majd jeges vízbe áztatom).

Az újhagyma felét felaprítom és a darált hússal, az aprított gombával alaposan átpirítom, a végén hozzáadom a fokhagymát és a tűzről félrehúzva a reszelt sajtot. Sózom, borsozom és a már megpuhított kellevelekbe tekerem adagonként. A tekercseket bepanírozom és óvatosan kirántom.

A burgonyát felaprítom, kevés vaj és olaj keverékén lepirítom, majd hozzáadom az újhagyma másik felét aprítva, sózom és fedő alatt puhára párolom. Ha kész, adok még hozzá kevés vajat, és folpack segítségével az egymás mellé helyezett kellevelekbe tekerem. Kicsit hagyom hűlni, majd felszeletelem.

Rumos gesztenyefelfújt

  • 20 dkg főtt gesztenye
  • 3 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • fél ek. rumaroma
  • 3 ek. cukor

A gesztenyét apró lyukú reszelőn lereszelem. A tojásokat kettészedem és a sárgájukat cukorral habosra verem, majd a vajjal, a liszttel, a rumaromával és a reszelt gesztenyével tovább turmixolom.

Óvatosan összeforgatom a felvert tojásfehérjével, és kivajazott, cukros tálkákba töltöm, és 180 fokon kb. 10 percig sütöm.

Ünnepi isler

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg lekvár (tölteléknek)
  • 1 tábla tortabevonó
  • 10 dkg vaj (a tetejére)

A lisztet és a diót elmorzsolom zsiradékkal, hozzáteszem a cukrot és a tojást. Fél óráig a hűtőbe rakom, majd  3 mm-re nyújtom a tésztát. Fánkszaggatóval kiszúrom és előmelegített sütőben 175 fokon tíz percig sütöm. Amikor kihűlt, gyümölcslekvárral összeragasztom, majd leöntöm a gőz fölött, vajjal felolvasztott bevonóval. Amikor az islereken megdermed a csoki, durvára tört diódarabokkal meghintem a tetejét.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében – mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során. Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.

  • A magyar borokat dicsérte a világbajnok sommelier

    A magyar borokat dicsérte a világbajnok sommelier

    A sikeres séfként hírnevet szerzett fiatalember Franciaország nevezetes borvidékein képezte magát rangos „borprofesszorrá”, aztán, a kétezres években először Svédország, majd Európa, végül a világ legjobb sommelier-je címet is elnyerte.