EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Pécs

Megnyílt az ország legcukibb karácsonyi látványossága

A baranyai Geresdlakon minden karácsonykor felépítenek egy falut, amelynek aztán az ország minden pontjáról a csodájára járnak. Van ott focipálya, iskola és hivatal. Mézeskalácsból.


Ha még nem jártál Geresdlakon, most muszáj meg(t)enned! A helyiek ugyanis 80 hektárnyi terület makettjét készítették el az ínycsiklandó finomságból. A mézeskalácsfalu olyannyira élethűen mutatja be a helyiek legkedvesebb épületeit, hogy még az utcák tájolása is megfelel a valóságnak.


40 négyzetméteren a 80 hektáron elterülő Geresdlak és környéke

Egész pontosan 125 ház és épületegyüttes kapott helyet a terepasztalon, amelyek bár ehető mézeskalácsból készültek, azokat még nem nagyon kóstolta meg senki. Az ideérkezők szája inkább tátva marad.

 

Ő pedig itt a polgármester, akit mézeskalácsból is megformáltak a vicces kedvű geresdlakiak


A mosolygós, mézeskalács polgármester, aki tárt karokkal vár mindenkit

Habjánecz Attila Tibor viszont ezen nem sértődött meg, sőt ő is megmutatta a kedvenc településrészét. Ez persze az, amelyet a felesége készített.

– A feleségem, Ica sütötte a szőlőhegyet, itt található két székely gerendaház, dámszarvas és persze a birkáink is – mondja Habjánecz Attila Tibor, Geresdlak polgármestere.

Van itt templom és közmunkás is, aki épp az ágyást tisztítja

A közmunkás, aki éppen kertészkedik

– Szinte utcáról utcára felismerhetők a házak, az intézmények, a dűlők, a szőlőhegyek – teszi hozzá a polgármester.

A polgármester és a faluja, mézeskalácsból (fotó: Németh Kriszta)

10 éves a hagyomány

A geresdlaki mézeskalácsfalu ötlete Kettné Schmidt Tímeától ered, aki egyébként nem cukrász, csak a gyerekeivel sütögetett. Tíz éve egyetlen egy házat húztak fel, azóta viszont évről évre egy egész falut készít a helyiekkel.

– Eddig mindenki úgy csinálta, ahogy jónak látta. Most azonban már Pécsről is kaptunk segítséget. Polgár Zsuzsanna mézeskalács-készítő receptjei alapján dolgozott mindenki, és a fogásokat is tőle leshettük el – mondta Kettné Schmidt Tímea.

Az alkotásba a gyerekek is bekapcsolódtak

A gyerekek pedig, annak ellenére, hogy iskola után gyártották a házakat, imádták a pluszfeladatot és a foglalkozást. Még az igazgatót is megformázták, ahogy épp a kéményen mászik be.

Aki pedig most azonnal nekiállna sütni vagy díszíteni, annak két titkot is elárulnak a geresdlakiak:

Máz: 1 tojásfehérjéhez 15 dekagramm cukrot kell keverni, majd 20 (!) percig habverővel kell verni, hogy jó nyúlós legyen. A formázást igyekezzünk a levegőben végezni! A habzsák vége ne érjen a mézeskalácshoz!

A házak: ezek is a különleges máztól lesznek barnák és csillogóak. Azokat egy egész tojás és egy tojássárga keverékével kell sütés előtt megkenni.

Végül egy moly költözik be a házakba

De hogy mi lesz a faluból, ha vége a karácsonynak? Valószínűleg ez a mézeskalács Geresdlak még augusztusban is ünnepi díszben lesz, hiszen addig egész biztosan állni fognak a házak. Mondjuk addigra egy különleges, a geresdlakiak számára ismeretlen moly szokta elfoglalni az épületeket. De bántani ő sem bántja azokat.

A kiállítás előzetes egyeztetés után megtekinthető a Hunyadi u. 21. szám alatt. Kapcsolat: Kettné Schmidt Tímea, 30/974-29-76.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.