EUR: 323,58 Ft
CHF: 277,37 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Megválik a drónvadász sasoktól a holland rendőrség

Megválik a tiltott helyen repülő drónok befogására idomított sasoktól a holland rendőrség, miután igencsak engedetlennek bizonyultak, ráadásul a tartásuk is igen drága.

A drónok ellen bevethető madarak iránti igény igen csekély, és a madarak idomítása sokkal drágább és bonyolultabb, mint gondolták – hangsúlyozta a holland rendőrség, amely így kénytelen volt “elbocsátani” a munkának ellenszegülő, még fiókaként vásárolt madarakat.


A tiltott helyeken – így repülőterek vagy nyilvános rendezvények felett – történő drónozás ellen fellépni kívánó rendőrség tavaly ezeréves vadászati módszerrel kísérletezett, hogy elfogja a nem kívánatos repülő tárgyakat.

A drónok elfogására legalkalmasabb módszer kidolgozását célzó kísérletek keretében a Guard From Above nevű cég több sast is betanított a rendőrség számára, amely videót is bemutatott a tesztekről.


A felvételen egy sast lehetett látni, amint sebesen a drón fölé repül, határozottan megragadja, majd néhány méterrel arrébb motoros zsákmányával a karmai között leszáll.

A világszerte nagy visszhangot kiváltó módszer azonban a gyakorlatban nem volt kockázatmentes, a NOS holland köztévé szerint ugyanis a sasok nem mindig teszik azt, amire beidomították őket. A rendőrség kételkedni kezdett a madaraknak az idomítás helyén kívüli megfelelő magaviseletét illetően is.

Amióta a rendvédelmi szervek kötelékében szolgáltak, a sasok kétszer tűntek fel egy-egy rotterdami, illetve brüsszeli rendezvényen, de élesben nem vetették be őket.

A madarak viselkedéséből nem lehet megnyugtatóan megjósolni, hogyan viselkednek nagy tömeg előtt – magyarázta a rendőrség holland médiajelentések szerint.

A holland rendőrség “menesztette” az illegális tűzijátékhoz szánt robbanószerek, csempészett cigaretták és emberi maradványok kiszagolására alkalmazott patkányokat is.

Ezek az állatok nem alkalmasak operatív feladatok ellátására a rendőrség szerint, amely azt is közölte, hogy a munkanélkülivé vált patkányokat és sasokat megfelelő intézményekben helyezték el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Én vagyok Bruce Lee!

  Én vagyok Bruce Lee!

  A 8 éves Ryusei Imai bármennyire is hihetetlen, de kisbaba kora óta rajong a legendás Bruce Lee-ért. A japán kisfiú eltökélt szándéka, hogy egyszer olyan híres és hatalmas harcművész lesz, mint példaképe, ezért naponta több órát edz és tanul, na és persze a “kis sárkány” filmjeit is rongyosra nézi.

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.