2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Mel Gibsonnal szerepel a halállistán K. T. Zelenay

Egy lelkész korábban megfenyegette, a darkneten pedig egy arab oldal halállistáján is szerepel Mel Gibson és Ridley Scott mellett, de egy kicsit sem fél – a Lokál a 2038-as könyvek írójával, K. T. Zelenayval beszélgetett. 

Nemrég jelent meg az Elveszett tekercsek nyomában című könyv, amely K. T. Zelenay magyar író hatodik kötete. 2014-ben látott napvilágot első regénye, a 2038 – avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai. A szerző hét éven át kutatott, hogy a lehető leghitelesebb képet adja a magyar történelemről, a végeredmény pedig olyan lett, mint egy szórakoztató törikönyv. Utána szerette volna egy kicsit más műfajban is kipróbálni magát, jött a 2038 – A Szent Korona végveszélyben, majd 2038 – Jézus második élete könyvek, amelyek miatt már a magyar Dan Brownként kezdték emlegetni. A Digitális Messiás és a Szíriai metélt – avagy a muttikulti végnapjai újabb állomás volt. Egyre nagyobb lett a rajongótábora, de megjelentek azok is, akik inkább betiltanák a könyveit. Jézussal kapcsolatos írása miatt egy lelkész halálosan megfenyegette, míg a Szíriai metélt miatt felkerült egy arab oldal halállistájára a darkneten. A darknet, azaz sötét internet a webes világ legmélyebb bugyra, ide kerülnek általában az illegális tartalmak, legyen szó fegyverkereskedelemről vagy akár drogkereskedelemről. Ritkán, de jó dolgokra is lehet használni ezeket a titkos csatornákat, például kapcsolattartásra olyanokkal, akiknek a saját országukban tilos a szabad kommunikáció.


Fotó: Mészáros Diána

– Lehet, hogy nem veszem ezt elég komolyan, de egyáltalán nem félek. Szerintem az a közéleti szereplő, akit nem becsmérelnek vagy épp emelnek a magasba napi kétszer az interneten, az nem is létezik. Ugyanakkor ezekre a visszajelzésekre valamennyire figyelek… főleg, hogy a darknetről van szó, nem egy egyszerű kommentről a Facebook-oldalamon. Ugyanakkor azt gondolom, nem szabad a saját véleményednek gátat szabni. Hisz az egész terrorizmusnak, ennek a piszkos háborúnak, ami Európa ellen zajlik, pont az a lényege, hogy kezdj el félni. Én pedig nem akarok félni! – mondta a 39 éves író, aki azt is elmesélte, hogyan jutott tudomására, hogy az ő neve is felkerült erre a halállistára, miután megírta a Szíriai metélt című könyvét.

Fotó: Mészáros Diána

– Természetesen nem én voltam a legfontosabb szereplő ezen a listán, a vége felé volt a nevem, elöl pedig olyan világsztárok, mint Mel Gibson vagy akár Ridley Scott. Úgy emlékszem, hogy Michel Houellebecqnek, a Behódolás című könyv szerzőjének a neve is szerepelt a felsorolásban. Egy ismerősöm hívta fel a figyelmem erre az oldalra, ő tud arabul. Egy szíriai kopt keresztény családból származik és a szüleinek el kellett hagyniuk a hazájukat a keresztény üldöztetés miatt, ő már Budapesten született. Megdöbbent ő is, amikor felfedezte a nevem – magyarázta Zelenay, akit kicsit sem foglalkozik a fenyegetésekkel, sőt szeretné, ha minél több nyelven megjelennének a könyvei, akárcsak Dan Brownnak, akihez gyakran hasonlítják.


Névjegy

K. T. Zelenay Székesfehérváron született 1978-ban, Kalmár Tibor néven. Az érettségit követően médiakarrierbe kezdett, dolgozott többek között a Juventus és a Sláger rádióban, az RTL Klubnál és az MTVA-nál is.  Egy évtizede pedig oktatóként a jövő médiásait is képezi több felsőoktatási intézményben. 2014-ben jelent K. T. Zelenay írói álnéven az első regénye.

– Kezdetben nem tetszett, hogy Dan Brownhoz hasonlították a könyveimet, mert azt gondolom, hogy minden összehasonlítás egy kicsit be is skatulyáz. De aztán próbáltam ennek a pozitív oldalát megfogni, hiszen azért ez mégiscsak elismerés, és már nem zavar különösebben. Persze eladásban sehol sem vagyok hozzá képest, az én 30-40 ezres eladott példányszámom összehasonlíthatatlan az ő 100-200 milliós eladásához képest. Ha valamiben szeretnék rá hasonlítani, akkor leginkább ebben lenne jó. Szeretném, ha minél több nyelvre lefordítanák majd a könyveimet, és milliók ismernék meg a magyar történelmet, kultúrát. Például a csodálatos Szent Koronát, ami olyan, mint egy élő entitás, különleges energia lakozik benne, nem véletlen, hogy annyit vizsgálták. Vannak olyan elméletek, amelyek szerint egyfajta naptár, amely a történelem fontosabb dátumait tartalmazza, olyan, mint a maják naptára, az egyiptomi piramis vagy akár a Stonehenge. Nem véletlen, hogy az amerikaiak Fort Knoxban őrizték az aranytartalék mellett. Tényleg csodálatos! (1951-től egészen 1978-ig az Egyesült Államokban tartották a koronát, állítólag nyolc különböző helyen őrizték egy olyan ládában, amelyen az állt, hogy „sugárveszélyes tárgy”. 1978. január 6-án az amerikaiak visszaadták kifejezetten a „magyar népnek” – a szerk.) Ha megvizsgáljuk, hogy a magyar történelem mennyire áthatja az egyetemes történelmet, és ezt szembeállítjuk azzal, hogy saját magunkat hova soroljuk a világban, akkor elég elkeserítő a helyzet. Legyünk büszkék, higgyünk magunkban, és a magyar fiatalokat is „tanítsuk” meg olvasni magunkról. Ezt is egyfajta missziómnak tekintem – tette hozzá Zelenay, akit nemcsak a múlt foglalkoztat, hanem a jövő is.

– Nem véletlenül van egy trilógiám 2038 címmel. Nagyon érdekel a jövő. Most egy olyan világban élünk, ami sokkal gyorsabban változik minden korábbinál. Abba az irányba megy minden, hogy akár néhány éven belül gondolatvezérelt eszközökkel közlekedjünk. Lehet, hogy egyszer majd a tudatunkat is képesek leszünk átmenteni valami másba, 2038-ban nem fogunk ráismerni erre a világra, és akkor kell majd igazán észnél lennünk, hogy a lelkünkben is igazi emberek tudjunk maradni…

 

Készül a Végső Csepp

K. T. Zelenay már dolgozik a következő könyvén, amely a Végső Csepp – Víz, ami nincs címet kapja. A 2018-ban megjelenő történet szerint a nem is annyira távoli jövőben egy nagyvállalat megszerzi a világ szinte összes vízműjének tulajdonjogát és lekapcsolja az ívóvízellátást. Óriási káosz alakul ki, és a kormányok hamarosan szükségállapotot hirdetnek ki, mert háború készülődik…

Kapcsolódó Cikkek