2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Extra

Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

Szerdán mutatták be a magyar mozik a Star Wars-saga legújabb, immár VIII. részét. Az utolsó Jedik máris minden rekordot megdöntött, a hazai forgalmazók szerint az űreposz korábbi filmjei közül egyikre sem kelt el ennyi jegy elővételben.

A rajongók és a kritikusok mellett a Csillagok háborúja atyja, George Lucas is odáig van Az utolsó Jedikért, a legendás rendező szerint a nyolcadik film „gyönyörű” lett”. A kritikák kiemelik, hogy „ez a legjobb Star Wars-film A Birodalom visszavág óta”, kár, hogy ez már a legutóbbi mozinál, Az ébredő erőnél is többször elhangzott.


Sokan a legújabb trilógia első filmje, a két éve bemutatott Az ébredő Erő esetében is azt vetették fel, hogy tulajdonképpen a legelőször elkészült Csillagok háborúja-epizód, az Egy új remény újrafeldolgozása.

Budapest, 2017. december 12.
Darth Vader jelmezébe öltözött résztvevő a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi) című filmjének budapesti bemutatója előtt a Cinema City Arénában 2017. december 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Két éve ugyanis Az ébredő Erő azzal okozott csalódást, hogy szinte szóról szóra felmondta a leckét, mintegy lemásolta a Csillagok háborúja: Egy új remény sztoriját, és amit hozzátett az Star Wars-mitológiához, az kevesebbnek tűnt, mint az előzmény trilógia Darth Vader-lábjegyzetei. A Birodalomból Első Rend lett, a lázadókból ellenállók, a Halálcsillagból Starkiller bázis, az új remény ismét sivatagos bolygó szülötte és így tovább. Ráadásul – mintegy a rajongók kedvéért – visszatértek a klasszikus hősök, a harminc évvel későbbi Han Solo, Leia Organa és Luke Skywalker – emelte ki az Origo. Szerencsére azonban Az utolsó Jedik nem A Birodalom visszavág  újraforgatása.


A spoilerezés csapdáját kikerülve: a nyolcadik rész története és cselekményvezetése eltér az eddig megszokott Star Wars-filmekétől, és úgy folytatja a hetedik részt, hogy az a csalódottak számára is újra érdekes lehet – tette hozzá a portál.

Budapest, 2017. december 12.
A Csillagok háborúja (Star Wars) sorozat szereplőinek jelmezébe öltözött résztvevők a sorozat Az utolsó Jedik (The Last Jedi) című filmjének budapesti bemutatója előtt a Cinema City Arénában 2017. december 12-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A most bemutatott részben egyébként sajnos már nem láthatjuk Han Solót (Harrison Ford), de az egy éve elhunyt Carrie Fisher karakterét Leia Organát (a készítők az ő emlékének ajánlották a filmet) és Luke Skywalkert (Mark Hamil) igen. A kritikusok szerint az idősödő jedimester briliáns alakítása koronázza meg az űreposzt.

Három trilógia, nyolc filmGeorge Lucas alkotását 1977-ben mutatták be, sokáig csak Csillagok háborúja néven ismerték és ismerik a mai napig. A filmet 1980-ban – A Birodalom visszavág – és 1983-ban – A Jedi visszatér – két folytatás követte. Ez a klasszikus trilógia Han Solóval, Luke Skywalkerrel, Leia hercegnővel, Csubakkával és a két droiddal, a pici csipogó R2-D2-val és az aranyszínű C-3PO-val és persze Darth Vaderrel. Az ezredforduló után aztán elkészült ezeknek a filmeknek az előzménye arról, hogyan lett a fiatal jedilovag Anakin Skywalkerből Darth Vader, a sötét nagyúr. Ekkor kapták a filmek a jelenlegi számozásukat, így a legelőször bemutatott Egy új remény a IV. rész lett. 2015-ben pedig már a harmadik trilógia első epizódját, sorrendben a VII. részt mutatták be. Ebben a klasszikus trilógia idősödő hősei (Han Solo, Leia hercegnő, Csubakka) mellett új szereplők is feltűnnek (Rey, Poe Dameron, Finn és Kylo Ren). Ennek a sztorinak a folytatása a most bemutatott Star Wars VIII: Az utolsó Jedik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagymamája miatt lett divattervező Sármán Nóra

    Nagymamája miatt lett divattervező Sármán Nóra

    Sármán Nóra, hazánk egyik leghíresebb menyasszonyiruha-tervezője szó szerint belenőtt a divattervezésbe. Varrni nagymamájától tanult meg, ám mint mondja, kislányként még nem sejtette, hogy egy-egy kollekció mögött milyen kemény munka van.

  • Lefejezték Puff Daddyt

    Lefejezték Puff Daddyt

    Egyelőre még nem tudni, hogy szándékos, vagy véletlen rongálás történt a New York-i Madam Tussaud’s múzeumban, ám az biztos, hogy a legendás rapper, Sean Combs, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Puff Daddy, aki manapság már csak P.