2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Nagykanizsa

Mosolyogva daloltak…

„Magyarország. Egy objektivitást ismerek: a szeretetet. Lehetséges, hogy egy személynek, egy dolognak hibáit jobban látja az, aki gyűlöli. De hogy előnyeit ismerjük, ahhoz szeretnünk kell.” Ezt a Kodály Zoltántól származó mondatot is felelevenítette Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő az idei Kóruskarácsonyon, amelyen négy kar 120 fiatalja dalolt a Felsőtemplomban. Az estet a helyi televízió szenteste tűzi műsorára.

A szervezők a 135 éve született és 50 éve elhunyt magyar géniuszra, Kodály Zoltánra emlékeztek a hatodik Kóruskarácsonyon. Őt jellemezve Cseresnyés Péter Bartókot idézte: „Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet legtökéletesebben a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett. Külső magyarázata ennek az, hogy Kodály zeneszerzői tevékenysége kizárólag a magyar népzene talajában gyökerezik, belső oka pedig Kodály rendíthetetlen hite és bizalma népének építő erejében és jövőjében.”


Már hatodik éve dalolnak a kanizsai fiatalok, minden karácsonykor (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A politikus felelevenítette saját landleros és rozgonyis kóristaemlékeit, s mint elárulta, utóbbi csoport tagjaként közreműködött a Thúry György emlékezete című Bárdos Lajos-mű ősbemutatójában. A fiataloknak azt kívánta, nekik is ilyen szép emlékeik maradjanak.

Ezúttal a Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar, a BLG-s gimnazisták kórusa, a piarista iskola Piccolo kamarakórusa és a Mathia Károly Vegyeskar lépett az oltár elé a Felsőtemplomban, hogy énekével még szebbé tegye az ünnepet.


– A Kóruskarácsony hat évvel ezelőtt indult – elevenítette fel Papp János szervező, a humánbizottság tagja. – Magyar Ferenc, a tankerületi központ mostani igazgatója akkor még intézményvezetőként vetette fel, hogy a kanizsai iskolák kórusai mutassák meg magukat a nagyközönségnek is, s ne csak iskolai ünnepeken, versenyeken énekeljenek. Az ötletet Cseresnyés Péter polgármesterként felkarolta, és azóta páros években az általános iskolások, páratlanokban pedig a középiskolások lépnek fel.

Papp János kiemelte, az elmúlt hat év tapasztalata az, hogy az iskolai kórusok szívesen fogadják a felkérést, és szeretettel jönnek, mert az „énekes gyerekek szeretnek adni”, s a felkészülés során nem sajnálják a fáradságot, az időt, az áldozatot. A Kóruskarácsony töretlen sikere ennek a szellemiségnek az eredménye, tette hozzá, kiemelve: a felvételeken jól látszik, hogy a fiatalok sokszor mosolyogva dalolnak, ami mindent elárul.

– Az ének is olyan „munka”, amely magában rejti a jutalmát, és másoknak is örömet okoz – fogalmazott a szervező.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.