EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Nagykanizsa

Mosolyogva daloltak…

„Magyarország. Egy objektivitást ismerek: a szeretetet. Lehetséges, hogy egy személynek, egy dolognak hibáit jobban látja az, aki gyűlöli. De hogy előnyeit ismerjük, ahhoz szeretnünk kell.” Ezt a Kodály Zoltántól származó mondatot is felelevenítette Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő az idei Kóruskarácsonyon, amelyen négy kar 120 fiatalja dalolt a Felsőtemplomban. Az estet a helyi televízió szenteste tűzi műsorára.

A szervezők a 135 éve született és 50 éve elhunyt magyar géniuszra, Kodály Zoltánra emlékeztek a hatodik Kóruskarácsonyon. Őt jellemezve Cseresnyés Péter Bartókot idézte: „Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet legtökéletesebben a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett. Külső magyarázata ennek az, hogy Kodály zeneszerzői tevékenysége kizárólag a magyar népzene talajában gyökerezik, belső oka pedig Kodály rendíthetetlen hite és bizalma népének építő erejében és jövőjében.”


Már hatodik éve dalolnak a kanizsai fiatalok, minden karácsonykor (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A politikus felelevenítette saját landleros és rozgonyis kóristaemlékeit, s mint elárulta, utóbbi csoport tagjaként közreműködött a Thúry György emlékezete című Bárdos Lajos-mű ősbemutatójában. A fiataloknak azt kívánta, nekik is ilyen szép emlékeik maradjanak.

Ezúttal a Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar, a BLG-s gimnazisták kórusa, a piarista iskola Piccolo kamarakórusa és a Mathia Károly Vegyeskar lépett az oltár elé a Felsőtemplomban, hogy énekével még szebbé tegye az ünnepet.


– A Kóruskarácsony hat évvel ezelőtt indult – elevenítette fel Papp János szervező, a humánbizottság tagja. – Magyar Ferenc, a tankerületi központ mostani igazgatója akkor még intézményvezetőként vetette fel, hogy a kanizsai iskolák kórusai mutassák meg magukat a nagyközönségnek is, s ne csak iskolai ünnepeken, versenyeken énekeljenek. Az ötletet Cseresnyés Péter polgármesterként felkarolta, és azóta páros években az általános iskolások, páratlanokban pedig a középiskolások lépnek fel.

Papp János kiemelte, az elmúlt hat év tapasztalata az, hogy az iskolai kórusok szívesen fogadják a felkérést, és szeretettel jönnek, mert az „énekes gyerekek szeretnek adni”, s a felkészülés során nem sajnálják a fáradságot, az időt, az áldozatot. A Kóruskarácsony töretlen sikere ennek a szellemiségnek az eredménye, tette hozzá, kiemelve: a felvételeken jól látszik, hogy a fiatalok sokszor mosolyogva dalolnak, ami mindent elárul.

– Az ének is olyan „munka”, amely magában rejti a jutalmát, és másoknak is örömet okoz – fogalmazott a szervező.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.