2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Elbénázott terrortámadás állhat a manhattani robbantás mögött – Fotók!

Robbanás volt Manhattan központjában hétfőn a Times Square közelében. Bill de Blasio New York-i polgármestere és James O’Neil rendőrfőnök szerint terrorcselekményre tett kísérlet történt.

A történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe.


A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, akit időközben a 27 éves Akayed Ullahként azonosítottak a hatóságok. Értesülések szerint a férfi bangladesi származású, Brooklynban él. A legsúlyosabb sebesüléseket Ullah szenvedte, megégett a hasa illetve mindkét keze. A három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedtek, állapotuk stabil.

A férfit őrizetbe vették az amerikai hatóságok, egyelőre azt próbálják a hatóságok megállapítani, hogy valóban terroristaindítékú volt-e a csőbomba készítése. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni.


A robbanás helyi idő szerint reggel 7:30-kor következett be, New York egyik legforgalmasabb részén. A közeli Port Authority buszpályaudvart kiürítették és lezárták, ahogy nyolc metróvonalat és Times Square körüli összes utat is.

New Yorkban legutóbb november 1-én követtek el terrortámadást az IÁ nevében, akkor az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.