EUR: 317,44 Ft
CHF: 279,53 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Nem kér Vona hanukaköszöntéséből a rabbi

Idén is hanukaköszöntéssel próbált jó pontokat szerezni a magyarországi zsidóságnál Vona Gábor, a Jobbik elnöke, elfeledve pártja rengeteg antiszemita kiszólását. A tavalyi jobbikos köszöntést Köves Slomó rabbi nyílt levélben utasította vissza, most csendben tette ugyanezt.

Interjút adott a 168 Órának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija, amelynek középpontjában a zsidóság kedden kezdődött hanuka ünnepe áll, amikor arra emlékeznek, hogyan űzték ki a makkabeusok Kr. e. 165-ben az Izraelt elfoglaló görögöket, visszafoglalva Jeruzsálem városát, ahol megtisztították és újraavatták a templomot, majd gyertyát gyújtottak a szentélyben.


Köves Slomó: cinikus üdvözlet ez olyan pártól, amelynek egyes tagjai ma is Dunába lövetnék a zsidókat
MTVA Fotó: Váli Miklós

A lapnak Köves Slomó elárulta: az ünnep alkalmából idén is küldött nekik üdvözletet Vona Gábor, a Jobbik elnöke – annak ellenére, hogy a tavalyi hasonló tettét Köves Slomó nyílt levélben utasította vissza. Idén Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”.

Vona Gábor cukiskodása nem jön be az EMIH-nek Fotó: Mészáros Diána

A rabbi a 168 Órának kifejtette: idén is ugyanazt gondolja, amit tavaly, vagyis hogy meglehetősen cinikus üdvözlés ez egy olyan párttól, amelynek egyik parlamenti képviselője nemrég még arról írt Facebook-oldalán, hogy ha majd a Jobbik kormányra kerül, befejezik elődeik munkáját a zsidók Dunába lövetésével. És hiteltelen a jókívánság egy olyan pártvezértől, aki még idén januárban is kijelentette: ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről.


Ismert: a Jobbik politikusai közül rengetegen ragadtatták magukat  botrányos, antiszemita kijelentésekre, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a Duna-parti holokauszt-emlékművet is leköpte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

    Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

    Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács mellett még egy magas szintű fórumot sikerült életre hívni a diaszpórában élő magyaroknak a Hétvégi magyar iskolák találkozója című rendezvény részeként – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

  • Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

    Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

    A kormány segítséget kíván nyújtani azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő vállalkozóknak, akik nem tudják cégeiket családi körben tartani, ezért lehetővé tenné, hogy a cég magyar menedzsmentje vagy egy magyar tulajdonú alapítvány gyakorolja a tulajdonosi jogokat – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mediaworks megyei napilapjainak adott interjúban.