2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Nem kér Vona hanukaköszöntéséből a rabbi

Idén is hanukaköszöntéssel próbált jó pontokat szerezni a magyarországi zsidóságnál Vona Gábor, a Jobbik elnöke, elfeledve pártja rengeteg antiszemita kiszólását. A tavalyi jobbikos köszöntést Köves Slomó rabbi nyílt levélben utasította vissza, most csendben tette ugyanezt.

Interjút adott a 168 Órának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija, amelynek középpontjában a zsidóság kedden kezdődött hanuka ünnepe áll, amikor arra emlékeznek, hogyan űzték ki a makkabeusok Kr. e. 165-ben az Izraelt elfoglaló görögöket, visszafoglalva Jeruzsálem városát, ahol megtisztították és újraavatták a templomot, majd gyertyát gyújtottak a szentélyben.


Köves Slomó: cinikus üdvözlet ez olyan pártól, amelynek egyes tagjai ma is Dunába lövetnék a zsidókat
MTVA Fotó: Váli Miklós

A lapnak Köves Slomó elárulta: az ünnep alkalmából idén is küldött nekik üdvözletet Vona Gábor, a Jobbik elnöke – annak ellenére, hogy a tavalyi hasonló tettét Köves Slomó nyílt levélben utasította vissza. Idén Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”.

Vona Gábor cukiskodása nem jön be az EMIH-nek Fotó: Mészáros Diána

A rabbi a 168 Órának kifejtette: idén is ugyanazt gondolja, amit tavaly, vagyis hogy meglehetősen cinikus üdvözlés ez egy olyan párttól, amelynek egyik parlamenti képviselője nemrég még arról írt Facebook-oldalán, hogy ha majd a Jobbik kormányra kerül, befejezik elődeik munkáját a zsidók Dunába lövetésével. És hiteltelen a jókívánság egy olyan pártvezértől, aki még idén januárban is kijelentette: ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről.


Ismert: a Jobbik politikusai közül rengetegen ragadtatták magukat  botrányos, antiszemita kijelentésekre, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a Duna-parti holokauszt-emlékművet is leköpte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Rogán: Jottányit sem engedünk

    Rogán: Jottányit sem engedünk

    “Ágyútűz fog zúdulni ránk, de ez az ágyútűz egy olyan erődöt fog érni, amelyet a magyar emberek keményen megerősítettek április 8-án. Mi ki fogunk tartani, a bevándorláspolitika ügyében egy jottányit sem engedünk “– mondta a PestiSrácok.

  • Kisétált az őrizetből Gyárfás

    Kisétált az őrizetből Gyárfás

    Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.