EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Oscart Jake Gyllenhaal-nak!

Sokak szerint felháborító, ahogy az amerikai filmkritikusok Jake Gyllenhaal-al bánnak. A 37. születésnapját ünneplő szomorú szemű filmsztár ugyanis évekkel ezelőtt hátat fordított Hollywoodnak és az A-kategóriás tucatfilmeknek, helyett izgalmas és tabudöntögető produkciókhoz adja a nevét. 

Közel 50 filmszereppel a háta mögött is csak egy Oscar-jelölést tudhat magáénak az álomgyár legizgalmasabb karakterszínésze. Gyllenhaal-t idén a Stronger című filmben nyújtott Oscar-kaliberűt, de a díjátadókon eddig mellőzték a bostoni terrortámadásban lábát vesztő Jeff Bauman megrendítő alakításáért és helyette Gary Oldman Winston Churchilljét és Timothée Chalamet szerelmes tinifiúját favorizálták az ítészek.


Jake Gyllenhaal Credit line: Profimedia, UPI

5 film, amiért járt volna az Oscar Jake-nek!

Jóravaló feleség 2002

Jake már 22 évesen igen komoly alakításokat tudhatott maga mögött (Októberi égbolt, Donnie Darko) azonban a Jóravaló feleség ‘kissé fura” eladófiújával mutatta meg a nézőknek, több van benne üres szépfiúnál. A komédiázás terén rutinosnak számító Jennifer Anistonnal kiváló párost alkottak ebben a keserédes filmben. Bár jó kritikákat kapott, kasszát nem robbantottak a kis független filmmel az alkotók, Jake azonban felkerült arra a hollywoodi térképre, ahonnan pillanatok alatt A-kategóriás filmsztárrá válhatott volna.


Túl a barátságon 2005

Jake azonban nem kért a “szépfiú” skatulyából és sorra utasította vissza a hollywoodi tucatfilmek főszerepeit. (kivéve a Holnapután című rettenetet, de ezt tudjuk be annak, hogy neki is ki kell fizetnie a számláit) Még csak 25 éves volt, mikor szerepet vállalt Ang Lee meleg cowboyokról szóló drámájában, a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt Heath Ledger partnereként. A színész igen sokat kockáztatott a szereppel (előtte közel két tucat színész dobta vissza a homoszexuális tehenészfiú szerepét) mivel akkoriban még karrierrombolónak számított az álomgyárban egy meleg karakter eljátszása. A kritika és a nézők azonban nem bírtak ellenállni az alkotásnak: a költségvetésének tizenháromszorosát termelte vissza a mozikban valamint három Oscar-díjat is nyert. Jake ezért a filmért kapta meg élete első (és eddig utolsó) Oscar-jelölését, de George Clooney elhappolta előle a díjat.

A Zodiákus 2007

Jake nem tántorodott el attól, hogy továbbra is izgalmas, kihívásokat jelentő szerepeket keressen. Így talált rá David Fincher, aki a Zodiákus-gyilkosról készült filmet forgatni. A Mark Ruffalo-t és Robert Downey Jr.-t is felvonultató alkotás legösszetettebb karakterét Fincher végül Gyllenhaal-ra bízta: a karikaturista Robert Greysmith fokozatosan sodródik bele az amerikai történelem legrettegettebb sorozatgyilkosának történetébe, sőt hamarosan ő és a családja is célponttá válnak. A film a kiváló kritikái ellenére anyagilag nem bizonyult sikeresnek, de a kritikusok mind Fincher mind Gyllenhaal filmográfiájában piros pontként könyvelték el a közel három órás krimit.

Éjjeli féreg 2014

Sokak szerint Gyllenhaal legérettebb és legfélelmetesebb alakítását rakta le az asztalra a Rene Russo-t is rehabilitáló Éjjeli féreggel. Az önjelölt videós-riporter szerepében Jake egyszerre tud szánni való és félelmetes lenni, akinek semmi se szent: ha nincs hír, akkor maga csinálja meg. Jake 15 kilót fogyott a szerep kedvéért és saját bevallása szerint maximum négy órát aludt a forgatás, hogy minél nyúzottabb legyen az ábrázata. A színészt összesen 46 díjra jelölték az alakításáért, többek között Golden Globe, BAFTA és a Filmesek Céhe is jelöléssel honorálta a teljesítményét, azonban az Oscar-díjat elbíráló bizottság nem tartotta elég erősnek Gyllenhaal átalakulást.

Éjszakai ragadozók 2016

A divattervező Tom Ford a 2009-es A single man című elsőfilmje után Austin Wright: Tony és Susan című több idősíkon játszódó thrilleréből készített nagyjátékfilmet Jake és az isteni Amy Adams főszereplésével. A színész kettős szerepet játszik a történetben: egyrészt Adams volt férjét alakítja, aki legújabb könyve kéziratával sokkolja a rideg exnejét, másrészt a könyv főhősét Tony Hastings-et, aki egy kietlen amerikai országúton szembesül az emberi gonoszság legmélyebb bugyraival. A legtöbb kritikus elismerte a filmet, dacára annak, hogy többen egy nagy blöffnek tartották. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy Gyllenhaal és Adams tehetségük legjavát nyújtották, ezért is dühítő, hogy Jake “csupán” egy BAFTA-jelölést kapott az alakításáért.

Kapcsolódó Cikkek