2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Zalaegerszeg

Osztálytalálkozó a Kiscsillaggal

Komolyan vett hobbizenekar – elsősorban a 40 körüliek garázsrockzenekara? Annál sokkal több. December 27-én a hagyományokhoz híven a Kiscsillag újra meghódítja Zalaegerszeg színpadát és a rajongóik szívét. A Kossuth-díjas zenésszel, Lovasi András frontemberrel beszélgettünk, aki idén lett félszáz éves.

– Milyen meglepetéssel érkeztek az idei koncertre?


– A zenekar repertoárja viszonylag nagyra bővült, a Kispál-dalok is előkerültek a mélyből, aztán turnéra indultunk és az a játék indult el, hogy összepárosítottunk két témája alapján egymástól meglehetősen távolról ismerős számot, amolyan párkeresőt hoztunk össze a daloknak. Pont azért, hogy régi és új dalok találkozzanak, összevitatkozzanak és továbbgondolhassuk, hogy is van az igazán, amit egyszer már tudni vagy érezni véltünk. Zalaegerszegre viszont a hagyományoknak megfelelő, bulisabb jellegű koncerttel érkezünk. Ám abban biztos vagyok, hogy ezekből a dalokból is sokat fogunk hozni, úgyhogy, remélem, nagyon nem tespedünk bele az ünnepekbe, márpedig szerintem felrázódunk, mert mindig nagyon jó hangulatú bulik szoktak lenni az egerszegiek, már csak azért is, mert Mazsi barátunknak – aki a szervező – születésnapja lesz. Ezek a Kiscsillag-koncertek amolyan osztálytalálkozó jellegűek, hiszen sokan ilyenkor ünneptájt hazamennek innen-onnan, ilyenkor találkoznak egymással a régi ismerősök, sokszor csak egy apropó a koncert, mi pedig szolgáltatjuk a talpalávalót, amíg ők megbeszélik az élet dolgait. Népszokássá alakult már, hogy december 27-én Kiscsillag-koncert van a városban, mi pedig minden évben beírjuk Mazsival a közös naptárunkba. Sőt, egy karácsonyi dallal is kijövünk addig, és még gyorsan eljátsszuk azt is.

A jövőben várhatóan meglepetés zenészekkel is dolgozik együtt a Kiscsillag, de hogy kikkel, az még nem publikus-árulta el a frontember. Fotó: Mándi Emese

– Melyik eseményt vártad a legjobban 2017-ben?


– Nyilván a legnagyobb durranás a november 11-i Aréna-koncert volt, amire valóban sokat készültünk. A visszajelzések alapján jól sikerült. Harmincéves pályám dalaiból válogattuk össze a repertoárt, és tényleg azokat a dalaimat játszottunk, amelyeket mai füllel is jónak tartok. Erre az alkalomra vendégzenészek is érkeztek a színpadra, Kiss Tibi a Quimbyből, Bérczes Robi a Hiperkarmáből, sőt a Nemjuci zenekarból Németh Juci is. Akik szeretik a dalainkat, egyöntetűen azt mondták, számukra ünnep volt az esemény, nem volt erőltetett stadionkoncert, természetes jó hangulatban zajlott a dolog. A legnagyobb dicséretet Kiss Tibitől kaptam, aki azt mondta: „Figyelj, nagyon jó közönségetek van”, mert nagyon tetszett neki, hogy milyen jókedvű, nyitott és jó fej a Kispál és a Kiscsillag közönsége.

A Kiscsillag húzza a talpalávalót a baráti beszélgetésekhez Fotó: Mándi Emese

– Változtattál a karácsonyi szokásaidon az utóbbi időben?

– Nem mondanám, hogy sokat. Élő fenyőfát díszítünk mindig, lassan gyűlnek a kertemben, ahová ünnepek után kiültetem. Egész fenyvesem van már. Ilyenkor megyünk jobbra, balra, a családjainkhoz, Pécs, Budapest, Szekszárd, mint egy turné, eléggé el lehet fáradni a nagy kajálásokban. Azt hittem, az Aréna után lesz egy kis pihenés, de nem így alakult, szinte azonnal nekiestünk az új feladatoknak, szóval jó lenne kialudni magam, a kutyát magam mellé húzni, mert nagyon jó szaga van a kis keveréknek. De lehet, hogy holnap már egészen mást mondanék, ha megkérdeznéd, mire vágyom a legjobban. Sok tervem van. Elég sok dal gyűlt össze, őszre szeretnék egy új szólólemezt megjelentetni, de persze a zenekarral dolgoznék együtt azon is, csak kicsit személyesebb lenne, mint egy Kiscsillag-album.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.