2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Zalaegerszeg

Osztálytalálkozó a Kiscsillaggal

Komolyan vett hobbizenekar – elsősorban a 40 körüliek garázsrockzenekara? Annál sokkal több. December 27-én a hagyományokhoz híven a Kiscsillag újra meghódítja Zalaegerszeg színpadát és a rajongóik szívét. A Kossuth-díjas zenésszel, Lovasi András frontemberrel beszélgettünk, aki idén lett félszáz éves.

– Milyen meglepetéssel érkeztek az idei koncertre?


– A zenekar repertoárja viszonylag nagyra bővült, a Kispál-dalok is előkerültek a mélyből, aztán turnéra indultunk és az a játék indult el, hogy összepárosítottunk két témája alapján egymástól meglehetősen távolról ismerős számot, amolyan párkeresőt hoztunk össze a daloknak. Pont azért, hogy régi és új dalok találkozzanak, összevitatkozzanak és továbbgondolhassuk, hogy is van az igazán, amit egyszer már tudni vagy érezni véltünk. Zalaegerszegre viszont a hagyományoknak megfelelő, bulisabb jellegű koncerttel érkezünk. Ám abban biztos vagyok, hogy ezekből a dalokból is sokat fogunk hozni, úgyhogy, remélem, nagyon nem tespedünk bele az ünnepekbe, márpedig szerintem felrázódunk, mert mindig nagyon jó hangulatú bulik szoktak lenni az egerszegiek, már csak azért is, mert Mazsi barátunknak – aki a szervező – születésnapja lesz. Ezek a Kiscsillag-koncertek amolyan osztálytalálkozó jellegűek, hiszen sokan ilyenkor ünneptájt hazamennek innen-onnan, ilyenkor találkoznak egymással a régi ismerősök, sokszor csak egy apropó a koncert, mi pedig szolgáltatjuk a talpalávalót, amíg ők megbeszélik az élet dolgait. Népszokássá alakult már, hogy december 27-én Kiscsillag-koncert van a városban, mi pedig minden évben beírjuk Mazsival a közös naptárunkba. Sőt, egy karácsonyi dallal is kijövünk addig, és még gyorsan eljátsszuk azt is.

A jövőben várhatóan meglepetés zenészekkel is dolgozik együtt a Kiscsillag, de hogy kikkel, az még nem publikus-árulta el a frontember. Fotó: Mándi Emese

– Melyik eseményt vártad a legjobban 2017-ben?


– Nyilván a legnagyobb durranás a november 11-i Aréna-koncert volt, amire valóban sokat készültünk. A visszajelzések alapján jól sikerült. Harmincéves pályám dalaiból válogattuk össze a repertoárt, és tényleg azokat a dalaimat játszottunk, amelyeket mai füllel is jónak tartok. Erre az alkalomra vendégzenészek is érkeztek a színpadra, Kiss Tibi a Quimbyből, Bérczes Robi a Hiperkarmáből, sőt a Nemjuci zenekarból Németh Juci is. Akik szeretik a dalainkat, egyöntetűen azt mondták, számukra ünnep volt az esemény, nem volt erőltetett stadionkoncert, természetes jó hangulatban zajlott a dolog. A legnagyobb dicséretet Kiss Tibitől kaptam, aki azt mondta: „Figyelj, nagyon jó közönségetek van”, mert nagyon tetszett neki, hogy milyen jókedvű, nyitott és jó fej a Kispál és a Kiscsillag közönsége.

A Kiscsillag húzza a talpalávalót a baráti beszélgetésekhez Fotó: Mándi Emese

– Változtattál a karácsonyi szokásaidon az utóbbi időben?

– Nem mondanám, hogy sokat. Élő fenyőfát díszítünk mindig, lassan gyűlnek a kertemben, ahová ünnepek után kiültetem. Egész fenyvesem van már. Ilyenkor megyünk jobbra, balra, a családjainkhoz, Pécs, Budapest, Szekszárd, mint egy turné, eléggé el lehet fáradni a nagy kajálásokban. Azt hittem, az Aréna után lesz egy kis pihenés, de nem így alakult, szinte azonnal nekiestünk az új feladatoknak, szóval jó lenne kialudni magam, a kutyát magam mellé húzni, mert nagyon jó szaga van a kis keveréknek. De lehet, hogy holnap már egészen mást mondanék, ha megkérdeznéd, mire vágyom a legjobban. Sok tervem van. Elég sok dal gyűlt össze, őszre szeretnék egy új szólólemezt megjelentetni, de persze a zenekarral dolgoznék együtt azon is, csak kicsit személyesebb lenne, mint egy Kiscsillag-album.

 

Kapcsolódó Cikkek