2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Ózd

Ózd lett az árulás vesztese

December 11-én Ózd Város Önkormányzatának jelenlegi többsége évfordulót ünnepelhetett. Három éve ezen a napon jelentette be Janiczak Dávid, hogy három képviselő írásban vagy szóban jelezte felé, kilépett a Fidesz–KDNP frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját, ami előrevetítette a Jobbik többségét.

2014-ben az önkormányzati választások után, október 28-án 14 fővel megalakult Ózdon a képviselő-testület. A városban Janiczak Dávidot választották polgármesternek, akinek lett volna lehetősége, hogy visszalépjen választókörzetében, és így időközi választás után még egy képviselő kerülhetett volna a grémiumba. Félt azonban attól, hogy másodszorra nem jobbikos jelölt lenne a befutó, ezért a polgármesteri feladatok mellett a képviselői helyet is megtartotta.


Az új testületbe öt jobbikos és egy MSZP-s képviselő került, a Fidesz–KDNP pedig nyolctagú frakcióval rendelkezett, amely 2014. november 27-én alakult. A polgármesternek így kisebbségben kellett volna vezetnie a várost, csakhogy már a bizottságokat sem tudták megalakítani. A december 11-i rendkívüli ülésen azonban Janiczak bejelentette, hogy Tartó Lajos, dr. Kósné Dargai Rita és dr. Mészáros Miklós arról tájékoztatták, kilépnek a Fidesz–KDNP-frakcióból.

Fotó: Lokál
Dr. Kósné Dargai Rita, Tartó Lajos, dr. Mészáros Miklós. Tőlük kell megkérdezni: mennyit fejlődött Ózd az elmúlt három évben?

Jutalmul Tartó megkapta a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöki székét, és tagja lett az Ügyrendi, Igazgatási és Rendészeti Bizottságnak, de a Közbeszerzési Bizottság elnöki helyét is kiérdemelte. A felhalmozott funkciói révén havonta többszázezres jövedelemre tesz szert.


Dr. Kósné Dargai Rita az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöki tisztét „érdemelte ki”, amiért hátat fordított korábbi párttársainak, de tagja lett az Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottságnak is. Utóbbiban dr. Mészáros Miklós alelnöki posztot kapott. Nevezett három személy biztosítja a többséget annak a Jobbiknak, amelyik az elmúlt három évben egy köztéri vécé kivételével nem igazán tud beruházást felmutatni, miközben másodszor szavaztattak meg a testülettel hitelfelvételt. Tudni kell, hogy 2014-ben több száz millió forint költségvetési tartalékot örököltek a Fidesz–KDNP-től, és akkor elődeiknél jobb gazdálkodást ígértek. Kellett a három szavazat Farkas P. Barnabás indokolatlan alpolgármesteri kinevezéséhez is, ami a legutóbbi testületi ülésen elhangzottak szerint három év alatt 30-40 millió forintjába kerülhet Ózdnak. Nem véletlen tehát, hogy december 11-ét sokan az árulás napjaként tartják számon a városban.

A városért tették?

A Fidesz–KDNP-t eláruló hármak jó pozícióból tárgyaltak átállásukról, a jobbikosok pedig osztották nekik a pénzes helyeket. Így lett Tartóból markát Tartó Lajos, aki kiharcolta magának a Közbeszerzési Bizottság elnöki helyét is. Az elhíresült városházi lehallgatási hangfelvételen el is hangzik, hogy ő közel félmilliót megkeres az önkormányzatnál – bár nem derül ki, hogy nettó vagy bruttó összegről van szó. (Az illetmény és a bizottsági elnöki hely 178 300 forint, közbeszerzési bizottsági elnökként 106 625 forint jár, de még bekerült felügyelőbizottságokba is, ahonnan szintén pénz üti a markát.) Kósnénak is jár illetmény és bizottsági elnöki pénz (178 300 forint), ahogyan az Ózdszolg Felügyelő Bizottságából is kap, de ismereteink szerint tagja a közbeszerzési bizottságnak is. Utóbbi két testületnek információnk szerint Mészáros doktor is tagja.


Csak pár napot bírt ki a frakció

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.