EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Palkovics: A közös ünnepléssel erősíthetjük hagyományainkat

A közös ünneplés lehetőséget teremt arra, hogy erősítsük hagyományainkat és kultúránkat, és átadjuk azt a következő generációnak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden, hanuka ünnepének 8. napján a budapesti Nyugati téren.

Palkovics László arról beszélt: “decemberben, a várakozás hónapjában mintha mélyebb lenne a hitünk és erősebb az összetartásunk, mint az év többi hónapjában”.


Hozzátette: december a gyermekek hónapja is, a fény ilyenkor nemcsak a gyertyalángban, de az ünnepre várakozó gyermekek szemében is ragyog.

Az államtitkár egy középkori zsidó közösség történetét felidézve kiemelte: a városnak közvetlenül hanuka ünnepe előtt meghalt az egyik elöljárója, ezért a város vezetése elrendelte, hogy egy héten keresztül semmilyen fény ne világítson a városban. Az ünnep első estéjén a kétségbeesett zsidóság a zsinagógában gyülekezett, ellenségeik pedig körbeállták az épületet, hogy örüljenek, ha nem gyullad meg a fény, vagy feljelentsék őket, ha mégis gyertyát gyújtanak.


A rabbi ekkor magához hívta a gyerekeket és mesélni kezdett nekik a makkabeusokról. A történetet a gyermekek egyre lelkesebben, egyre csillogóbb szemmel hallgatták. Ekkor a rabbi így szólt a gyülekezethez: “nézzetek gyermekeitek szemébe”, és “ezekre a lángokra mondjátok el a hanukai áldást”.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ünnepi gyertyagyújtásának utolsó napján az EMIH gyermek- és ifjúsági szervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész i. e. 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot.

A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a kifejezetten erre az ünnepre készített, csak ilyenkor használt menórán, a hanukián.

A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó “szolgagyertyának”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.