EUR: 326,60 Ft
CHF: 280,51 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Pécs

Rangos elismerést kaptak a transzplantációs osztály dolgozói

Országosan is elismerték a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika transzplantációs osztályának szakdolgozóit. A pécsiek a betegek megítélése és szakmai teljesítményük alapján kaphatták meg Az Év Kiváló Szakdolgozói Közössége Díjat.

A transzplantációs osztályon éves szinten 50-60 vese- és 5 hasnyálmirigy-átültetésen átesett beteget kezelnek. Itt olyan szakdolgozói csoport működik, akik nemcsak a betegek felépülésében, hanem a mindennapokba való visszailleszkedésükben is segít. Az ilyen lelkes csapatoknak, közösségeknek írnak ki egy évben egyszer olyan pályázatot, ahol a tudásukat és lelkesedésüket is díjazzák. A pécsiek neveztek, és nem jöttek haza üres kézzel.


– Húsz főt jelöltem meg abban a szakdolgozói csoportban, amely nap mint nap azért dolgozik, hogy a transzplantált betegek teljes életet élhessenek. Köztük nemcsak ápolók, hanem dietetikusok, gyógytornászok, koordinátorok, ambuláns gondozást végző kollégák is megtalálhatók – mondja Holczer Jánosné Csilla, a transzplantációs osztály főnővére.

A szakdolgozók Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kaptak

A pécsi szervátültetési központ az egyik legaktívabbnak számít Magyarországon. Négy megye lakosai – 1,3 millióan – élnek az ellátási területükön, s 1993 óta szinte folyamatosak a transzplantációk, amelyek között egyedülállóak is voltak. Magyarországon például itt végeztek először hasnyálmirigy-átültetést, 1998-ban. Nemrégiben pedig elvégezték az 1000. veseátültetést.


Magyarországon Pécsett végeztek először hasnyálmirigy átültetést (Képünk illusztráció!)

– A pályázatnál több szempontot is vizsgáltak. Nézték a betegforgalmunkat, a betegek véleményét, és mérlegelték azt is, hogy a szakmai szervezeteken kívül milyen civil szervezetekkel tartjuk a kapcsolatot. Az itt dolgozók tudományos munkássága is szempont volt – teszi hozzá Holczer Jánosné Csilla.

Az országos pályázatot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) hirdette meg. Az első helyezést – nem sokkal a pécsiek előtt – a Hévízi Rehabilitációs Központ érte el.

Az országos MESZK csak 1-1-1 díjat ad ki, ezért úgy döntött a Baranya Megyei Területi Szervezet vezetősége, hogy a pécsiek munkáját külön elismerve is díjazzák. Így a pécsiek nemcsak országos, hanem helyi szinten is díjazásban részesültek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.