EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Tatabánya

Rengeteg embernek mondhat köszönetet

A Tatabányai Múzeum korábbi igazgatója, Fűrészné Molnár Anikó nyerte el a város díszpolgári címét idén.

Tatabánya idei díszpolgára, Fűrészné Molnár Anikó 1972-ben történelem szakos középiskolai tanár és újkori muzeológus szakon szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1973-ban a Tatabányai Múzeumban helyezkedett el. 1989-től 1994-ig a Komárom-Esztergom Megyei Múzeumi Igazgatóság és párhuzamosan a Tatabányai Múzeum igazgatója volt, melyet nyugdíjba vonulásáig irányított.


Fűrészné Molnár Anikónak Schmidt Csaba polgármester adta át a város elismerését

– Kétezer embernek kell köszönetet mondanom, hiszen az évek-évtizedek során rengeteg segítséget kaptam. Ezért hatódtam meg annyira a díszpolgári cím átvételekor – és természetesen attól az elképesztő vastapstól, amit kaptam.

– Mire a legbüszkébb a pályafutásából?


– Amire talán a legbüszkébb lehetek, az a Bányászati és Ipari Skanzen. Egy olyan városban, ami a szénre épült, szerintem elengedhetetlen egy bányászati múzeum. A skanzen elsődleges célja az volt, hogy a helyi bányászhagyományokat bemutassa és életben tartsa. Itt nemcsak a bánya világát ismerhetik meg az érdeklődők, hanem az egykori bányászok életmódját is.

– Közel 200 időszaki és 14 állandó kiállításnak adott otthont vezetésének ideje alatt a Tatabányai Múzeum. Milyen kollektíva kellett mindehhez?

– Csak kiváló csapatmunkával sikerülhetett mindez. Mindig is második családomként tekintettem a kollégáimra, akikhez mindig örömmel mentem be dolgozni. Minden munkatársamnak szabad kezet adtam, és sokkal jobban szerettem dicsérni, mint dorgálni.

– Rengeteg elismerést kapott az elmúlt évtizedekben. A díszpolgári cím hol helyezkedik el a sorban?

– Bátran mondhatom, ez a legfontosabb. Nem azért, mert ez a legújabb, hanem mert ezt attól a közösségtől kaptam, amelyben élek és amelyért dolgoztam. Az ünnepi közgyűlés díszlete is meghatott, hiszen a nagyszüleim bútorai és az egykori múzeumi asztalom is ott voltak a színpadon, utóbbinál írhattam alá a díszpolgári oklevelet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek