2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Zalaegerszeg

Seuso-kincsek: meghosszabbított nyitvatartás a nagy érdeklődés miatt

November 28-tól látható a zalai megyeszékhelyen a késő római császárkor páratlan és kalandos sorsú leletanyaga. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításának a Göcseji Múzeum ad otthont, a tárlat december 17-ig látogatható, meghosszabbított nyitvatartással.

Mivel az országban mindössze hat városban – Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza – állítják ki a 14 ezüsttárgyból álló kollekciót, ezért nemcsak Zala megyéből, hanem az egész régióból, sőt a szomszédos országokból is folyamatosan érkeznek látogatók.


Az anyag a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet, amelynek darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai. A leletegyüttes (melynek jelenleg 14 darabja ismert, de nem kizárt, hogy összesen 65-70 darabból állhatott) nevét tulajdonosáról, Seusóról kapta. Hasonló kincsleletek alapján további darabok – kisebb asztali edények, evőeszközök, poharak – is tartozhattak hozzá. Ezek – ha valóban léteztek – jelenleg ismeretlen helyen lehetnek. A kincs feltételezett lelőhelyének közelében, a Kőszárhegyen 1878-ban egy késő római ezüstállvány darabjai kerültek elő. A 20 kiló tömegű állvány lelőhelye, értéke és díszítése alapján egykor a Seuso-készlet része lehetett. A kincset valószínűleg a IV. század utolsó évtizedeiben vagy legkésőbb az V. század elején rejthették el tulajdonosai, akik feltehetően egy háborús konfliktus elől menekültek.

A kiállítás nyitvatartása: 8–20 óra.


A megvásárolt belépőjeggyel a múzeum Központok a Zala mentén című állandó kiállítása is megtekinthető.

Látogatási rend

 

Hétköznap (hétfő–péntek)
8.00–10.00szervezett iskoláscsoportok
10.00–11.30egyéni látogatók
11.30–14.00szervezett iskolás csoportok
14.00–15.00egyéni látogatók
15.00–16.00szervezett csoportos látogatók
16.00–19.30egyéni látogatók

 

Hétvége (szombat-vasárnap)
8.00–19.30egyéni látogatók

 

Ingyenesen látogathatják:

 • kiskorúak, 6. életévük betöltéséig
 • 70. életévüket betöltöttek
 • fogyatékossággal élők, valamint kísérőjük (jogosultanként legfeljebb egy fő)
 • közoktatásban dolgozó pedagógusok
 • a közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők
 • minden hónap első szombati napján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két hozzátartozó

50 százalékos kedvezménnyel látogathatják (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):

 • 6–26 év közötti életkorúak (diákjegy)
 • amennyiben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18. § (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugellátásban részesül (nyugdíjasjegy)

Ingyenes belépési lehetőség az alábbiaknak:

 • ICOM, ICOMOS, AICAkártyával rendelkezők
 • újságíró-igazolvánnyal rendelkezők
 • MVMSZ – Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége tagkártyájával rendelkezők
 • HungaryCard Standard és Plus kártyával rendelkezők

2014-ben és 2017-ben sikerült visszaszereznie a kincslelet jelenleg ismert darabjait. Fotó: Göcseji Múzeum

A leletegyüttest az 1970-es évek közepén találták. Fotó: Göcseji Múzeum

Kapcsolódó Cikkek