EUR: 326,48 Ft
CHF: 280,52 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Eger

Sikeres évet zárt az egri vár

Idén is számos hihetetlen attrakcióval várta vendégeit az egri vár, illetve a Dobó István Vármúzeum, annak ellenére vagy amellett, hogy 2017-re is jutott a felújításokból és a közben mindig fellelt kincsek miatt szükséges ásatásokból is.

– Az idei egyik legnagyobb dobásunk az Acél és Arany című fegyverkiállítás Egerben való létrehozása volt, ami az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum együttműködése nyomán kelt életre városunkban, és az oszmán fegyverkincseket kiegészítettük a korban ide illő Péterváry-hagyaték fegyvereivel is, ez már év közben meghaladta az elvárt látogatószámot, ráadásul a tárlat meghosszabbítása is lehetővé vált, így 2018. március 4-ig bárki megnézheti. Rengeteg látogatót vonzott a Mónus József világbajnok íjász által a nyáron sikeresen végrehajtott bástyalövés, ami a vár és az egri önkormányzat együttműködésében valósult meg – ismertette Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója.


2017-ben is rengeteg érdekes programmal várták Berecz Mátyásék a vár látogatóit, és ez jövőre sem lesz másként

Az is kiderült, hogy jövőre nagy léptékkel folytatódik a Modern Városok Program keretében a Vár és Kastélyprogram égisze alatt az egri várban elvégzendő felújítás, építés, helyreállítás, amely már most is jó ideje zajlik és része az összességében több mint 6 milliárd forintos rekonstrukciónak.

Az egyik apró kincs egy gyűrű, amelyre Búzás Gergely kutatásvezető és csapata talált idén

– Az idei munkánknak szerves részét képezték azok az ásatások, amelyeket a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együtt végeztünk itt Egerben, ahonnan Búzás Gergely ásatásvezető koordinálta a munkálatokat. Ennek során olyan páratlan leletanyagokra bukkantunk, hogy kiderült, az egri vár kora középkori építészete, a kora püspöki központ sokkal jelentősebb volt, mint amiről eddig tudtunk. Eddig főként a török kori, a kora újkori építéstörténetre fókuszáltunk, most azonban sikerült feltárni a kora középkori püspöki központ palotarészét, a székesegyház alapfalait, illetve szintén ezekhez a korai időkhöz kapcsolódóan a monostor falait is – árulta el az érdekességeket Berecz Mátyás.


Az egykori püspöki palota keleti részén egy igazán különleges leletre bukkantak, egy hipokausztumra, egy padlófűtéses kemencére, ami igen ritkának számított a XIV–XV. században a Kárpát-medencében – mint kiderült, a római padlófűtés egy kései utóda. Ennek a bemutatása is a tervek között szerepel.

A jövő évi felújítások még nem fogják befolyásolni a megszokott vári programok jelentős részét, így azt lehet mondani, hogy a közművelődési és múzeumpedagógiai programok többsége 2018-ban is várja majd a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.