EUR: 321,68 Ft
CHF: 280,87 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Eger

Sikeres évet zárt az egri vár

Idén is számos hihetetlen attrakcióval várta vendégeit az egri vár, illetve a Dobó István Vármúzeum, annak ellenére vagy amellett, hogy 2017-re is jutott a felújításokból és a közben mindig fellelt kincsek miatt szükséges ásatásokból is.

– Az idei egyik legnagyobb dobásunk az Acél és Arany című fegyverkiállítás Egerben való létrehozása volt, ami az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum együttműködése nyomán kelt életre városunkban, és az oszmán fegyverkincseket kiegészítettük a korban ide illő Péterváry-hagyaték fegyvereivel is, ez már év közben meghaladta az elvárt látogatószámot, ráadásul a tárlat meghosszabbítása is lehetővé vált, így 2018. március 4-ig bárki megnézheti. Rengeteg látogatót vonzott a Mónus József világbajnok íjász által a nyáron sikeresen végrehajtott bástyalövés, ami a vár és az egri önkormányzat együttműködésében valósult meg – ismertette Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója.


2017-ben is rengeteg érdekes programmal várták Berecz Mátyásék a vár látogatóit, és ez jövőre sem lesz másként

Az is kiderült, hogy jövőre nagy léptékkel folytatódik a Modern Városok Program keretében a Vár és Kastélyprogram égisze alatt az egri várban elvégzendő felújítás, építés, helyreállítás, amely már most is jó ideje zajlik és része az összességében több mint 6 milliárd forintos rekonstrukciónak.

Az egyik apró kincs egy gyűrű, amelyre Búzás Gergely kutatásvezető és csapata talált idén

– Az idei munkánknak szerves részét képezték azok az ásatások, amelyeket a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együtt végeztünk itt Egerben, ahonnan Búzás Gergely ásatásvezető koordinálta a munkálatokat. Ennek során olyan páratlan leletanyagokra bukkantunk, hogy kiderült, az egri vár kora középkori építészete, a kora püspöki központ sokkal jelentősebb volt, mint amiről eddig tudtunk. Eddig főként a török kori, a kora újkori építéstörténetre fókuszáltunk, most azonban sikerült feltárni a kora középkori püspöki központ palotarészét, a székesegyház alapfalait, illetve szintén ezekhez a korai időkhöz kapcsolódóan a monostor falait is – árulta el az érdekességeket Berecz Mátyás.


Az egykori püspöki palota keleti részén egy igazán különleges leletre bukkantak, egy hipokausztumra, egy padlófűtéses kemencére, ami igen ritkának számított a XIV–XV. században a Kárpát-medencében – mint kiderült, a római padlófűtés egy kései utóda. Ennek a bemutatása is a tervek között szerepel.

A jövő évi felújítások még nem fogják befolyásolni a megszokott vári programok jelentős részét, így azt lehet mondani, hogy a közművelődési és múzeumpedagógiai programok többsége 2018-ban is várja majd a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.