EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Eger

Sikeres évet zárt az egri vár

Idén is számos hihetetlen attrakcióval várta vendégeit az egri vár, illetve a Dobó István Vármúzeum, annak ellenére vagy amellett, hogy 2017-re is jutott a felújításokból és a közben mindig fellelt kincsek miatt szükséges ásatásokból is.

– Az idei egyik legnagyobb dobásunk az Acél és Arany című fegyverkiállítás Egerben való létrehozása volt, ami az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum együttműködése nyomán kelt életre városunkban, és az oszmán fegyverkincseket kiegészítettük a korban ide illő Péterváry-hagyaték fegyvereivel is, ez már év közben meghaladta az elvárt látogatószámot, ráadásul a tárlat meghosszabbítása is lehetővé vált, így 2018. március 4-ig bárki megnézheti. Rengeteg látogatót vonzott a Mónus József világbajnok íjász által a nyáron sikeresen végrehajtott bástyalövés, ami a vár és az egri önkormányzat együttműködésében valósult meg – ismertette Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója.


2017-ben is rengeteg érdekes programmal várták Berecz Mátyásék a vár látogatóit, és ez jövőre sem lesz másként

Az is kiderült, hogy jövőre nagy léptékkel folytatódik a Modern Városok Program keretében a Vár és Kastélyprogram égisze alatt az egri várban elvégzendő felújítás, építés, helyreállítás, amely már most is jó ideje zajlik és része az összességében több mint 6 milliárd forintos rekonstrukciónak.

Az egyik apró kincs egy gyűrű, amelyre Búzás Gergely kutatásvezető és csapata talált idén

– Az idei munkánknak szerves részét képezték azok az ásatások, amelyeket a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együtt végeztünk itt Egerben, ahonnan Búzás Gergely ásatásvezető koordinálta a munkálatokat. Ennek során olyan páratlan leletanyagokra bukkantunk, hogy kiderült, az egri vár kora középkori építészete, a kora püspöki központ sokkal jelentősebb volt, mint amiről eddig tudtunk. Eddig főként a török kori, a kora újkori építéstörténetre fókuszáltunk, most azonban sikerült feltárni a kora középkori püspöki központ palotarészét, a székesegyház alapfalait, illetve szintén ezekhez a korai időkhöz kapcsolódóan a monostor falait is – árulta el az érdekességeket Berecz Mátyás.


Az egykori püspöki palota keleti részén egy igazán különleges leletre bukkantak, egy hipokausztumra, egy padlófűtéses kemencére, ami igen ritkának számított a XIV–XV. században a Kárpát-medencében – mint kiderült, a római padlófűtés egy kései utóda. Ennek a bemutatása is a tervek között szerepel.

A jövő évi felújítások még nem fogják befolyásolni a megszokott vári programok jelentős részét, így azt lehet mondani, hogy a közművelődési és múzeumpedagógiai programok többsége 2018-ban is várja majd a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.