EUR: 322,98 Ft
CHF: 281,18 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Miskolc

Simicskó: Közös szívügyünk a haza biztonsága

Fel kell készülni az újfajta biztonsági kihívásokra, ami a haderőfejlesztést, a honvédelemre költhető támogatások növelését, valamint a magyar hadiipar legalább alapszintű újraindítását is magában hordozza – jelentette ki a múlt héten Simicskó István honvédelmi miniszter a Miskolci Egyetemen megtartott előadásában.

Hozzátette, a magyar emberek biztonságának minél teljesebb körű biztosításához szükség van a katonai állomány utánpótlásának biztosítására és olyan emberekre, akik önkéntes alapon csatlakoznának a haza védelmének ügyéhez.  A miniszter hangsúlyozta: egyetlen közös nevező a haza, a honvédelem alapja a hazája iránt elkötelezett állampolgár, legfontosabb letéteményese pedig a Magyar Honvédség.


Teltház előtt tartotta előadást Simicskó István honvédelmi miniszter a Miskolci Egyetemen – fotó: Dévényi Veronika

Simicskó István hangsúlyozta: szeretnék megszólítani a fiatalokat, hogy valamilyen szinten minél többen kapcsolódjanak be a honvédelembe, vagy legalább tekintsék szívügyüknek a haza biztonságát. Erre többféle, például hivatásos vagy szerződéses, de akár tartalékos katonaként is lehetőség van.

A miniszter elmondta, hogy 2010-ben tizenhét tartalékos katona volt az országban, ma a létszám ötezer, de szeretnének minden járásban kialakítani egy-egy tartalékos egységet, a végső cél a húszezres állomány elérése.

Fegyvermustra a Miskolci Egyetemen – fotó: Dévényi Veronika

A fiataloknak többféle ösztöndíjat is kínálnak. Ezek között újdonság, hogy egy 120 órás alapképzés keretében, két modulban, honvédelmi alapismeretekre és felkészültségre tesznek szert a jelentkezők, amiért modulonként 60-60 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

Kapcsolódó Cikkek