2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb Békéscsaba

Sportlegendákat ünnepeltek

Huszonöt éve lett olimpiai bajnok Ónodi Henrietta, ebből az alkalomból Békéscsaba önkormányzata a város olimpikonjainak és élsportolóinak köszöntésére Sportgálát rendezett – a korábban már hagyománnyá vált Élsportolói Fogadás helyett.

A rendezvény egyik különlegessége volt, hogy a város lakói számára is ingyenesen lehetett megtekinteni a teljes rendezvényt. A sportgála ötletgazdája Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere volt, aki még a rendezvényt megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ónodi az egyetlen olyan olimpiai bajnok, aki békéscsabai születésűként, békéscsabai egyesület színeiben győzedelmeskedett. Rajta kívül még négy bajnokról beszélhetünk, akik a békési megyeszékhelyhez kapcsolódóan, de már más egyesületet képviselve szereztek aranyérmet.


Ónodi Henrietta az 1992-es barceloniai olimpián lett az ugrás szám olimpiai bajnoka és a talaj szám ezüstérmese
MTI Fotó: Németh Ferenc

A program házigazdájának a Békés megyéből elszármazott Szujó Zoltán sportriportert kérte fel a város vezetése. Az est folyamán elsőként Szarvas Péter köszöntötte a megjelenteket, majd a megjelentek Hevesi Tamástól hallhattak egy rövid koncertet, utána következett Ónodi Henrietta eredményeinek, sportolói karrierjének felelevenítése. Szintén a rendezvényen adták át a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket, amelyeket 2017-ben Unyatinszki Mihálynak és Kormos Mihálynak szavazott meg a közgyűlés.

Az este egyik jelentős eseménye volt, hogy köszöntötték és halhatatlanná avatták Békéscsaba sportcsillagait, az 1964-ben olimpiát nyert egykori labdarúgót, későbbi sikeres FIFA-játékvezetőt, Palotai Károlyt, az 1972-ben győztes Gedó György ökölvívót és Ónodi Henrietta tornásznőt, mindhármuknak a kézlenyomatát is megörökítették.


A polgármester köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy valóban van mit ünnepelni a városban. Hiszen nemcsak a múltban, de a jelenben is csodálatos sporteredmények születnek, amelyekre bátran lehetnek büszkék a csabaiak. Emellett a sportinfrastruktúra is folyamatosan fejlődik, így a jövő generációi ugyanúgy büszkévé tehetik majd az értük szurkolókat.

Kapcsolódó Cikkek