2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

A Pesti Srácok birtokába került az a szerződés, amely szeptember 19-én átruházta Simicska Lajos cége a Publimont Kft. 978 és az Euro Publicity Kft. 41 plakáthelyének tulajdonjogát a Jobbikra. A cukisodó szélsőséges pártnak 1019 plakáthelyért mindössze 129,4 millió forintot kellene fizetnie, ami a portál szerint bérleti összegnek is nevetségesen alacsony, nemhogy vételárnak.


Ráadásul a Vona Gábor vezette Jobbiknak most csak 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a vételárból, a fennmaradó 101,9 milliót a szerződés szerint ráérnek 2018 májusának utolsó napjáig megfizetni – vagyis csak a választások után. Ráadásul egy olyan kitételt is tartalmaz a megállapodás, hogy ha a Jobbik valamiért nem tudja megfizetni a vételár hátralévő részét, a plakáthelyek tulajdonjoga mindenféle jogügylet nélkül visszaszáll Simicska cégeire.

A Pesti Srácok rámutatott, hogy egy ilyen esetben az ezer plakáthelyet a Jobbik darabonként havi 3850 forintos „bérleti díjért” használhatja a választásokig, miközben ezek a Simicska-cégeknél 114–317 ezer forintért bérelhetőek listaáron havonta.


Ehhez képest a Jobbik az 1019 plakáthely tulajdonjogáért darabonként 127 ezer forintnyi vételárat fizetett, ami egy gyenge havi bérleti díjnak felel meg.

A szerződésekben ráadásul még az is szerepel, hogy a Jobbik 2020. december 31-ig csak kifejezetten politikai hirdetéseket helyezhet el a plakátokon, gazdaságiakat nem.

Ennek fényében szinte felháborító, hogy a Jobbik pénteken a 331 milliós büntetés ellen szervezett tüntetést, amellyel azért sújtotta a pártot az Állami Számvevőszék, mert ugyanilyen mértékű, piaci alapon megmagyarázhatatlan kedvezményt kaptak a Simicska-cégektől a korábbi plakátbérléseikre.

Mindeközben az Állami Számvevőszék közleményben tájékoztatta a Jobbikot: továbbra is várják Vona Gábor pártelnök hivatalos észrevételeit, amelyekkel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek