EUR: 325,99 Ft
CHF: 280,66 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Ózd

Szép ígéretek után hitelkeret kell a működtetéshez

December első napján ismét hitelkeret megszavazását kérte a képviselőktől a jobbikos vezetésű ózdi önkormányzat. Ezúttal 450 millió volt a tét, amit a pártkatonák és csatlósaik meg is szavaztak. Kiss Sándor (MSZP) korábbi alpolgármester biztosította a többséget, ezzel is bizonyítva a radikális cicapárt összefonódását a magukat szocialistának valló, már csak nyomokban fellelhető szervezettel.

Janiczak Dávid 2014-ben szóban garanciát vállalt arra, hogy hatalomra kerülése után lényegesen feszesebb és áttekinthetőbb gazdálkodást folytatnak majd Ózdon, mint azt a helyi Fidesz–KDNP pártszövetség tette. Hogy egykori szavait igazolja, 2017 tavaszán még egymilliárd forint önkormányzati tartalékkal dicsekedett. Az év vége felé viszont már hitelkeretről szavaztatta a képviselő-testületet, amit párttársai és az érdekképviselők hezitálás nélkül megszavaztak.


Kovács Hagyó Zoltán  pénzügyi osztályvezetővel mondatták el a lényeget, aki igyekezett elterelni a figyelmet a gyengélkedő helyi gazdálkodásról. Beszélt bevételi és kiadási oldalról, a lecsökkent iparűzési adóról, feladatalapú támogatásról, becsült saját bevételről és a kifizetések, munkabérek biztosításáról. Ez a biztosíték – tette hozzá – egymillió forintjába kerül a városnak, és így át lehet hidalni nagyobb időtávlatokat. Az elhangzottakra tromfolt rá a polgármester, aki szerint kell egy védőháló a városnak.

Fürjes Pál (Fidesz) korábbi polgármester szerint évente több száz millió plusz szokott képződni a költségvetésben, de idén is lesz minimum 50 millió. Így viszont nincs értelme a hitelkeretnek. Megkérdezte: hol van az egymilliárdos dicsekvés? Kommunikációs fogásnak jó volt, de látszik, hogy csak sodródnak a pénzügyi problémákkal.


Fotó: Lokál

Vitális István (független) visszautalt a kormányzati segítségre, hiszen 2010 után eltüntették az addig képződött 4,5 milliárdos önkormányzati adósságot. Az előző önkormányzatnak kellett meghozni a stabilizáló, népszerűtlen intézkedéseket, amit a Jobbik kritizált és jobb gazdálkodást ígért. Itt sem sikerült azonban csodát csinálniuk – tette hozzá. Ezután megkérdezte: miért adnak ki Farkas P. Barnabás alpolgármester alkalmazására három év alatt 30-40 millió forintot?

 

Ezt a vonalat vitte tovább Fürjes képviselő, aki kiszámolta, hogy az önkormányzatok feladata az elmúlt években a kétharmadára csökkent, a Fidesz pedig a mainál sokkal több feladathoz egy főállású polgármestert és egy tiszteletdíjas alpolgármestert foglalkoztatott. Most az egyharmadnyi munkára a polgármester mellett két főállású alpolgármester jut.

Obbágy Csaba képviselő is az eltűnt egymilliárdot emlegette, amiből van egy 17 millióból épült nyilvános WC, de információja van négy új álláshely betöltéséről is, amit a Jobbikhoz közel állók töltenek be.

Utóbbi állítást Janiczak megkérdőjelezte, de Farkas P. alpolgármester alkalmazását meg sem próbálta védeni. Egyébként szokása szerint ismét a kormányra mutogatott, mert szerinte ha jobban gazdálkodnának, több lenne a központi elvonás. Aztán felsorolta a népszerűsítést szolgáló intézkedéseket, mint a diákösztöndíjat, az első gyerek utáni 300 ezer forint támogatást, a béremeléseket és a lakásfelújításokat. Végül hat tartózkodás mellett heten megszavazták az előterjesztést.

Mit csinál Farkas P.?

Farkas P. Barnabás úgy lett alpolgármester, hogy nem az ózdiak szavazták a testületbe. Őt a Jobbik helyi vezetői erővel ültették a székébe mint kultúráért felelős alpolgármestert. Csakhogy kinevezése óta több ózdi kulturális rendezvényről távol maradt, miközben munkaidőben látták egy húsosfazékkal közlekedni Putnokon. Jó lenne ismerni a munkaköri leírását: ez utóbbi tevékenység szerepel-e a szerződésében?

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.