EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Székesfehérvár

Tisztelgés a hős fehérvári huszárok előtt

Koszorúzási ünnepséget szervezett december 11-én a limanowai csata 103. évfordulója emlékére a Fehérvári Huszárok Egyesülete. A hagyományőrzők Pátzay Pál ikonikussá lett huszárszobránál, a városháza mellett emlékeztek meg a fehérvári 10. huszárezred ütközeteiről.

A fehérváriak legismertebb és legvéresebb csatája volt az 1914 decemberében a lengyelországi Limanowa melletti küzdelem, ahol a magyar lovasság végül megállította az orosz csapatok előrenyomulását. Az ünnepség Zádori Gábor Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola három diákja, Kolek Zsombor, Rácz Milán és Szolnoki Dorottya szavalt el. A megemlékezésen Jákob János dandártábornok, tábori püspök mondott beszédet.


A megemlékezés kettős ünnep is volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete Fotó: Molnár Artúr

A megemlékezés kettős ünnep volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete. Az 1997. június 4-én alakult civil szervezet tagjai az eltelt évtizedek alatt számtalan rendezvényen bizonyították rátermettségüket, lovastudásukat, korhű kiállításaikkal jó hírét vitték városunknak és hazánknak a világon. Hagyományőrző viseletben tartott hadi bemutatókkal színesítik Székesfehérváron a március 15-i megemlékezéseket, a Királyi Napok forgatagát, és immár 21. alkalommal szervezték meg a limanowai megemlékezést. Az egyesület zászlaját Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg hétfőn – emlékeztetett az önkormányzat közleménye.
A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emlékezés virágait a honvédelmi miniszter nevében Vargha Tamás miniszterhelyettes helyezte el. A Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Szabó András ezredes, Benda László ezredes és Miklovich János ezredes, valamint a limanowai hagyományőrzők nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyezett el a Krajczáros Alapítvány, a Deák Történelmi Hagyományőrző Klub, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, a Vitézi Rend képviselői és szervezőként legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.