EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Székesfehérvár

Tisztelgés a hős fehérvári huszárok előtt

Koszorúzási ünnepséget szervezett december 11-én a limanowai csata 103. évfordulója emlékére a Fehérvári Huszárok Egyesülete. A hagyományőrzők Pátzay Pál ikonikussá lett huszárszobránál, a városháza mellett emlékeztek meg a fehérvári 10. huszárezred ütközeteiről.

A fehérváriak legismertebb és legvéresebb csatája volt az 1914 decemberében a lengyelországi Limanowa melletti küzdelem, ahol a magyar lovasság végül megállította az orosz csapatok előrenyomulását. Az ünnepség Zádori Gábor Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola három diákja, Kolek Zsombor, Rácz Milán és Szolnoki Dorottya szavalt el. A megemlékezésen Jákob János dandártábornok, tábori püspök mondott beszédet.


A megemlékezés kettős ünnep is volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete Fotó: Molnár Artúr

A megemlékezés kettős ünnep volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete. Az 1997. június 4-én alakult civil szervezet tagjai az eltelt évtizedek alatt számtalan rendezvényen bizonyították rátermettségüket, lovastudásukat, korhű kiállításaikkal jó hírét vitték városunknak és hazánknak a világon. Hagyományőrző viseletben tartott hadi bemutatókkal színesítik Székesfehérváron a március 15-i megemlékezéseket, a Királyi Napok forgatagát, és immár 21. alkalommal szervezték meg a limanowai megemlékezést. Az egyesület zászlaját Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg hétfőn – emlékeztetett az önkormányzat közleménye.
A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emlékezés virágait a honvédelmi miniszter nevében Vargha Tamás miniszterhelyettes helyezte el. A Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Szabó András ezredes, Benda László ezredes és Miklovich János ezredes, valamint a limanowai hagyományőrzők nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyezett el a Krajczáros Alapítvány, a Deák Történelmi Hagyományőrző Klub, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, a Vitézi Rend képviselői és szervezőként legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.