EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

Tisztelgés a hős fehérvári huszárok előtt

Koszorúzási ünnepséget szervezett december 11-én a limanowai csata 103. évfordulója emlékére a Fehérvári Huszárok Egyesülete. A hagyományőrzők Pátzay Pál ikonikussá lett huszárszobránál, a városháza mellett emlékeztek meg a fehérvári 10. huszárezred ütközeteiről.

A fehérváriak legismertebb és legvéresebb csatája volt az 1914 decemberében a lengyelországi Limanowa melletti küzdelem, ahol a magyar lovasság végül megállította az orosz csapatok előrenyomulását. Az ünnepség Zádori Gábor Limanowa, a sikolyok völgye című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola három diákja, Kolek Zsombor, Rácz Milán és Szolnoki Dorottya szavalt el. A megemlékezésen Jákob János dandártábornok, tábori püspök mondott beszédet.


A megemlékezés kettős ünnep is volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete Fotó: Molnár Artúr

A megemlékezés kettős ünnep volt, hiszen idén 20 éves a Fehérvári Huszárok Egyesülete. Az 1997. június 4-én alakult civil szervezet tagjai az eltelt évtizedek alatt számtalan rendezvényen bizonyították rátermettségüket, lovastudásukat, korhű kiállításaikkal jó hírét vitték városunknak és hazánknak a világon. Hagyományőrző viseletben tartott hadi bemutatókkal színesítik Székesfehérváron a március 15-i megemlékezéseket, a Királyi Napok forgatagát, és immár 21. alkalommal szervezték meg a limanowai megemlékezést. Az egyesület zászlaját Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg hétfőn – emlékeztetett az önkormányzat közleménye.
A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az emlékezés virágait a honvédelmi miniszter nevében Vargha Tamás miniszterhelyettes helyezte el. A Fejér Megyei Közgyűlés és Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Molnár Krisztián elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester koszorúzott. A székesfehérvári helyőrségben állomásozó katonai alakulatok nevében Szabó András ezredes, Benda László ezredes és Miklovich János ezredes, valamint a limanowai hagyományőrzők nevében Marek Sukiennik tisztelgett a hősök emléke előtt. Koszorút helyezett el a Krajczáros Alapítvány, a Deák Történelmi Hagyományőrző Klub, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Szervezete, a Vitézi Rend képviselői és szervezőként legvégül a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.