2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Tízezer ember is meghalhatott a Tienanmen téren

A Tienanmen téri mészárlásnak legalább tízezer halottja volt egy brit archív dokumentum szerint, amelyet most hoztak nyilvánosságra, és amely rémálomba illő beszámolót ad arról, hogy taposta el a kínai hadsereg 1989-ben a demokráciát követelő tüntetőket.

“A legszerényebb becslés szerint minimum 10 ezren haltak meg” – írta akkor Nagy-Britannia pekingi nagykövete, Alan Donald Londonba küldött titkos táviratában. A Brit Nemzeti Levéltárban őrzött, a történtek után 28 évvel nyilvánosságra hozott dokumentumba az AFP francia hírügynökség is betekinthetett.


Az 1989. június 5-én, a mészárlás után egy nappal keltezett becslés csaknem tízszer akkora, mint az akkoriban elfogadott adatok, amelyek szerint több száz és több mint ezer között lehetett az áldozatok száma.

Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint azonban hiteles a brit nagykövet által közölt szám. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi években a titkosítás alól feloldott dokumentumok szinten hasonló nagyságrendről számolnak be. “Ez két független forrás, amely ugyanazt mondja”.


A brit nagykövet által említett szám “nem annyira meglepő, tekintve, hogy mennyien voltak Pekingben, és milyen sok embert mozgósítottak a kínai kormány ellen” – hangsúlyozta Cabestan, a hongkongi Baptista Egyetem Kína-szakértője, aki a megtorlást követő napokban Pekingben volt.

Alan Donald jelentése megdöbbentő tanúvallomást tartalmaz a június 4-re virradóra elszabadult erőszakról, amikor a hadsereg behatolt a fővárosba, hogy véget vessen a kommunista hatalom jelképének számító, hatalmas Mennyei béke terén hét héten át tartó tüntetéseknek.

Előrehaladás közben a “27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre (…), mielőtt átgázoltak volna rajta” – írta a nagykövet, egy titkos forrásra hivatkozva, aki “egy közeli baráttól, az államtanács egyik jelenlegi tagjától” kapta az értesülést.

Amikor a katonák megérkeztek a térre, “a diákok azt hitték, hogy még egy órájuk van távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak” – írta Alan Donald. A tüntetőket “darabokra szaggatták” a jelentés szerint.

A kínai vezetés, amely tabuként kezeli az adott időszakot, 1989. június végén közölte, hogy “az ellenforradalmár zavargások” megtorlása során 200 civil és a rendvédelmi erők “több tucatnyi” tagja halt meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.