EUR: 317,13 Ft
CHF: 279,18 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Külföld

Több millió embertől gyűjt DNS-mintát Kína

DNS-mintákat, ujjlenyomatot és egyéb bioadatokat gyűjtenek be több millió, Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területén élő embertől a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

Az adatokat többek között önkéntes orvosi vizsgálatok során gyűjtik be a rendőrség számára. Ezért nem tisztázott, vajon a páciensek tudnak-e róla.


“Egy egész populáció bioadatainak, köztük DNS-ének tárolása a nemzetközi emberi jogi normák durva megsértése” – fogalmazott Sophie Richardson, a HRW kínai igazgatója.

A szervezet szerint az anyag akár vallási kisebbségek vagy a kormánnyal szemben kritikusan fellépők célzott megfigyelésére is alkalmas lehet.

Az ország nyugati területén lévő Hszincsiangban egyre gyakoribbak a merényletek, melyekért Peking az ujgur szélsőségeseket teszi felelőssé. Ennek hátterében az ujgur muszlim kisebbség és a han kínaiak, a legnagyobb kínai népcsoport közötti feszültségek állnak.

A muszlim vallású, türk nyelvet beszélő ujgurok úgy érzik, gazdasági, politikai és kulturális szempontból is elnyomást szenvednek el a han kínaiaktól. A terület ellenőrzését évekkel ezelőtt megerősítették. Februárban a kormány bejelentette, bizonyos autókat GPS-jeladókkal fognak megfigyelni.

Kapcsolódó Cikkek