2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Totális kudarc lenne az ellenzéknek a közös indulás

Teljes kudarcra lenne ítélve a balliberális ellenzék és a Jobbik, ha koordinált módon állítanának jelölteket a 2018-as parlamenti választáson – írja az Origo a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásaira hivatkozva.

A Századvég Alapítvány november végén a biztos szavazó pártválasztók körében vizsgálta, hogy összességében jobban járnak-e az ellenzéki pártok, ha egy egyéni jelöltet támogatnak, azaz hogyan reagálnának az egyes ellenzéki pártok választói a koordinált indulásra.


Az első választási forgatókönyv azt vizsgálta, hogy hogyan döntenének a szavazófülkében az egyes ellenzéki pártok szavazói abban az esetben, ha a teljes ellenzék egy MSZP–DK jelöltet támogatna. Ebben az esetben DK és az MSZP szavazók körében egyaránt vesztett hitelességéből az összeállás. Komoly szavazatvesztéssel kellene számolnia a Jobbiknak, a párt támogatóinak háromnegyede ugyanis nem szavazna egy ilyen jelöltre, illetve tovább növekedett – 28 százalékra – azok aránya, akik ebben az esetben inkább a Fidesz–KDNP jelöltjét választanának – írja az Origo.

A lap teljes cikkéből kiderül az is, hogy mekkora lemorzsolódással számolhatnak az egyes pártok, ha az ellenzék egy jobbikos politikust támogatna.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek