2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

Trócsányi: Az európai elit fél a népszavazásoktól

Az Európai Unió demokratikus deficitjéről is beszélt a Figyelőnek adott exkluzív interjújában TRócsányi László. Az igazságügy miniszter szerint, aki az unióról népszavazást kezdeményez, azonnal populistának titulálják.

“Az európai technokrata elit mintha félne a népszavazás intézményétől, ezért az, aki uniós témában referendumot kezdeményez, könnyen megkaphatja a populista jelzőt” – így nyilatkozott a Figyelőnek adott interjújában Trócsányi László. Az igazságügy miniszter beszélt arról is, hogy szerinte az Európai Bizottságnak túl nagy hatalma van a valódi legitimációjához képest. Ahogy fogalmazott: “a következő évek nagy vitája arról szól majd, hogy az intézményi egyensúlyt miként lehet megtartani az unión belül, vannak ugyanis olyan veszélyes nézetek, amelyek a tagállamok döntési jogkörének a csökkentéséről szólnak.”


A miniszter a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indítandó 7. cikkely eljárásról azt mondta, hogy se az Európai Bíróság joggyakorlata, sem pedig az európai szerződések nem határozzák meg, hogy mi a jogállam fogalma. Erről még a jogi szakirodalomban is élénk vita folyik. Hozzátette, “mára az európai intézmények – a média nyomására is – zavaros legitimációjú, jogi egzaktság nélküli, átláthatatlan jogállamisági mechanizmusokat dolgoztak ki”, a jogállamisági mechanizmussal való fenyegetés pedig nem erősíti az európai egységet.

Hogy Trócsányi László mit mondott a közigazgatási bírák kinevezéséről és mit gondol a nyílt társadalom elméletéről, a Figyelő legfrissebb számából megtudhatják.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Ősszel is a paradicsomban!

    Ősszel is a paradicsomban!

    A tökéletes esküvő lezárása nem is lehetne más, mint egy csodás nászút. Az ifjú párok előszeretettel választanak egzotikus úticélokat mézesheteik eltöltésére. Romantikus vízparti bungalók, óceánra épült szerelmi fészkek, privát partszakasz, mind-mind hívogatóan csalogatják a friss házasokat a világ minden tájáról, így Magyarországról is.

  • Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

    Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

    Felborult egy gyerekekkel teli busz a kelet-csehországi Pardubice közelében csütörtökön, legalább tizen súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebben sérültek meg – közölte a CT cseh televízió a mentőszolgálat egyik szóvivőjére hivatkozva.