2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Trócsányi: Az európai elit fél a népszavazásoktól

Az Európai Unió demokratikus deficitjéről is beszélt a Figyelőnek adott exkluzív interjújában TRócsányi László. Az igazságügy miniszter szerint, aki az unióról népszavazást kezdeményez, azonnal populistának titulálják.

“Az európai technokrata elit mintha félne a népszavazás intézményétől, ezért az, aki uniós témában referendumot kezdeményez, könnyen megkaphatja a populista jelzőt” – így nyilatkozott a Figyelőnek adott interjújában Trócsányi László. Az igazságügy miniszter beszélt arról is, hogy szerinte az Európai Bizottságnak túl nagy hatalma van a valódi legitimációjához képest. Ahogy fogalmazott: “a következő évek nagy vitája arról szól majd, hogy az intézményi egyensúlyt miként lehet megtartani az unión belül, vannak ugyanis olyan veszélyes nézetek, amelyek a tagállamok döntési jogkörének a csökkentéséről szólnak.”


A miniszter a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indítandó 7. cikkely eljárásról azt mondta, hogy se az Európai Bíróság joggyakorlata, sem pedig az európai szerződések nem határozzák meg, hogy mi a jogállam fogalma. Erről még a jogi szakirodalomban is élénk vita folyik. Hozzátette, “mára az európai intézmények – a média nyomására is – zavaros legitimációjú, jogi egzaktság nélküli, átláthatatlan jogállamisági mechanizmusokat dolgoztak ki”, a jogállamisági mechanizmussal való fenyegetés pedig nem erősíti az európai egységet.

Hogy Trócsányi László mit mondott a közigazgatási bírák kinevezéséről és mit gondol a nyílt társadalom elméletéről, a Figyelő legfrissebb számából megtudhatják.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.

 • Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Egy eddig ismeretlen mérgeskígyó-fajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezést beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll.