2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Extra

Tudta hogy szinte nem is káromkodnak a Keresztapában?

A szervezett alvilág bemutatására már rengeteg mű született akár könyv vagy film formájában is. Stílusuk legtöbbször a gengszterélet szterotípiára épül, trágár és megbotránkoztató elemekkel körül tűzdelve. Ám egészen más a helyzet minden idők leghíresebb maffiózó trilógiájával a Keresztapával, ahol Don Corleone szinte kifinomult fehér galléros bűnözőként tűnik ki a manapság megszokott maffiavezérek közül. Így talán már nem is olyan meglepő, hogy Coppola filmjében, alig hangzik el vulgáris kifejezés. Ehhez hasonló érdekességeket igyekeztünk most összegyűjteni a Keresztapa filmek szerelmeseinek.

A filmbeli legtöbb szitokszó leginkább a nyomatékosításra szolgál, sem mint a megbotránkoztatásra,  olyan árnyaltan épül bele a szövegkörnyezetben, hogy szinte egyáltalán nem feltűnő vagy zavaró. Kifejezett példája ennek a klasszikus jelentek közé tartozó, a mozi első részében elhangzó Corleone mondat : Ez a Hollywood belőled is b***t csinált?


A filmben gyakoriak  a magyarul finomított kifejezések is mint a mi az ördög lelt téged, a fránya, vagy a fenébe szóhasználat is. Az első részben viszont az olaszok klasszikus káromkodása is megjelenik, amikor is Carlo és Connie egymás után mondják, hogy vaffanculo. Aminek angol kifejezése a F**k off, magyar megfelelője pedig a menj a fenébe, vagy melegebb éghajlatok említése a gyakori.

Az 1972-ben bemutatott sikerfilm nyitójelenetében feltűnik egy cica is amit Vito simogat az ölében, az eredeti forgatókönyvben ez a kisállat nem szerepelt, ám mikor Francis Ford Coppola a stúdióknál sétált meglátott egy kis macskát, és ekkor döntötte el, hogy ő is helyet kap a filmben.


Köztudott, hogy Robert De Niro a Keresztapa számos szerepére jelentkezett, Warren Beatty, Jack Nicholson és Dustin Hoffman “kudarcai” mellett. Sokkal kevésbé ismerik azonban ezt a jelenetet ahol is a ma már Oscar díjas színész meghallgatása történik.

Állítólag a Keresztapa próbái alatt egy mű lófejet használtak, de a felvett jeleneten már egy valódi lófej szerepel, amit egy kutyaeleség gyárból hozattak. Jack Woltz-ot alakító John Marley velőtrázó sikolya pedig őszinte, mert ő volt az egyetlen, aki nem tudott a cseréről.

Az egyik leghíresebb filmes legenda szerint Frank Sinatráról mintázták Johnny Fontaine karakterét. Állítólag Sinatra ordított dühében amikor megtudta, hogy ő ihlette az üresfejű énekest. A filmes berkekben elterjed pletyka szerint Sinatra valóban a maffia nyomására kapta meg a később Oscar-díjat hozó Maggio közlegény szerepét. És hogy  ezt hogyan érték el? Állítólag ugyanúgy ahogy a Keresztapában az elhíresült “lófejes” jelenettel.

A film Mario Puzo: A keresztapa című könyve alapján készült. Arra sajnos nem volt lehetőség, hogy minden részletet feldolgozzanak a filmben, így kimaradt például egy egyetlen valós szereplő is. A könyvben ugyanis a legendás gengszter Al Capone is megjelenik. A sztori szerint Capone elküldte két emberét Chicagóból New Yorkba Corleonékhoz, mert szerette volna átvenni a hatalmat ott is. Corelonék persze elkapták a két küldöttet, megkötözték majd az egyiknek elkezdték lefűrészelni a végtagjait. A másik maffiózó ettől annyira megijedt, hogy lenyelte a rongyot, amivel bekötötték a száját. Capone ezek után békén hagyta a Corleone családot.

 

Közel két éve, 2016-ban elárverezték a keresztapa szerzőjének személyes archívumát, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kéziratát is. A 45 doboznyi kéziratot tartalmazó archívumot a bostoni székhelyű PR aukciósház bocsájtotta árverésre. A gyűjtemény gyakorlatilag Puzo egész pályafutásának írásait magában foglalja korai könyveinek kézirataitól a későbbi forgatókönyvekig. A kollekció legfontosabb része természetesen A keresztapa több ezer oldala. Ráadásul régi írógépe is a kikiáltási darabok között volt. Az archívumban olyan dokumentumok is szerepeltek, amelyekből kiderül, hogyan dolgozott együtt Puzo és a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola a forgatókönyvön.

Kapcsolódó Cikkek