2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Debrecen

Világbajnok lett a kabai csiliszósz Amerikában

Először indult magyar termék a világ legjobb csiliszószainak megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el, úgyhogy bátran elmondható: Amerikában beütött a „Kabai Tüzes Mennykő”.

Diczkó László a díjjal

Diczkó László és élelmiszeripari mérnök felesége hét éve foglalkozik Kabán csilipaprika-termesztéssel és -feldolgozással. A New York-i versenyre 14 ország 140 termelőjének 280 csiliszószát nevezték be, és az „azbesztszájú” kóstolókból álló szakmai zsűri is csak csettinteni tudott, amikor a magyar kézműves termék készítőinek átadta a díjat.


Mi csak szorgalmasan dolgozunk – mondta szerényen Diczkó László, aki igazi kreatív kísérletező, és saját bevallása szerint is csak felesége tartja két lábbal a földön a nagy kísérletezések közepette. – Sikerült azzal kitűnnünk, hogy mást kínáltunk, mint a világtrend. Ugyan negyven év hátrányunk van a termelésben, de ez a mostani siker is csak erősít bennünket, érdemes csinálnunk!

A kabai családi kertészetben tízezer tővel dolgoznak, és a magyar kézművesiparnak elég hamar sikerült dicsőséget szerezniük. Negyvenféle terméket készítenek, és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy sikerüljön bekerülniük a világ harminc legjobbja közé. A titkot így foglalta össze a kabai csiliszószok királya: – Elsőként az ízek, a zamatok érződjenek, aztán jusson kifejezésre a csípősség érzete, s a végén maradjon meg a kellemes zamat és a csípősség elegye.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.