EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Debrecen

Világbajnok lett a kabai csiliszósz Amerikában

Először indult magyar termék a világ legjobb csiliszószainak megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el, úgyhogy bátran elmondható: Amerikában beütött a „Kabai Tüzes Mennykő”.

Diczkó László a díjjal

Diczkó László és élelmiszeripari mérnök felesége hét éve foglalkozik Kabán csilipaprika-termesztéssel és -feldolgozással. A New York-i versenyre 14 ország 140 termelőjének 280 csiliszószát nevezték be, és az „azbesztszájú” kóstolókból álló szakmai zsűri is csak csettinteni tudott, amikor a magyar kézműves termék készítőinek átadta a díjat.


Mi csak szorgalmasan dolgozunk – mondta szerényen Diczkó László, aki igazi kreatív kísérletező, és saját bevallása szerint is csak felesége tartja két lábbal a földön a nagy kísérletezések közepette. – Sikerült azzal kitűnnünk, hogy mást kínáltunk, mint a világtrend. Ugyan negyven év hátrányunk van a termelésben, de ez a mostani siker is csak erősít bennünket, érdemes csinálnunk!

A kabai családi kertészetben tízezer tővel dolgoznak, és a magyar kézművesiparnak elég hamar sikerült dicsőséget szerezniük. Negyvenféle terméket készítenek, és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy sikerüljön bekerülniük a világ harminc legjobbja közé. A titkot így foglalta össze a kabai csiliszószok királya: – Elsőként az ízek, a zamatok érződjenek, aztán jusson kifejezésre a csípősség érzete, s a végén maradjon meg a kellemes zamat és a csípősség elegye.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.