EUR: 321,71 Ft
CHF: 280,91 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Debrecen

Világbajnok lett a kabai csiliszósz Amerikában

Először indult magyar termék a világ legjobb csiliszószainak megmérettetésén, és mindjárt első helyezést ért el, úgyhogy bátran elmondható: Amerikában beütött a „Kabai Tüzes Mennykő”.

Diczkó László a díjjal

Diczkó László és élelmiszeripari mérnök felesége hét éve foglalkozik Kabán csilipaprika-termesztéssel és -feldolgozással. A New York-i versenyre 14 ország 140 termelőjének 280 csiliszószát nevezték be, és az „azbesztszájú” kóstolókból álló szakmai zsűri is csak csettinteni tudott, amikor a magyar kézműves termék készítőinek átadta a díjat.


Mi csak szorgalmasan dolgozunk – mondta szerényen Diczkó László, aki igazi kreatív kísérletező, és saját bevallása szerint is csak felesége tartja két lábbal a földön a nagy kísérletezések közepette. – Sikerült azzal kitűnnünk, hogy mást kínáltunk, mint a világtrend. Ugyan negyven év hátrányunk van a termelésben, de ez a mostani siker is csak erősít bennünket, érdemes csinálnunk!

A kabai családi kertészetben tízezer tővel dolgoznak, és a magyar kézművesiparnak elég hamar sikerült dicsőséget szerezniük. Negyvenféle terméket készítenek, és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy sikerüljön bekerülniük a világ harminc legjobbja közé. A titkot így foglalta össze a kabai csiliszószok királya: – Elsőként az ízek, a zamatok érződjenek, aztán jusson kifejezésre a csípősség érzete, s a végén maradjon meg a kellemes zamat és a csípősség elegye.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.