2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Békésen fogadták az újévet Berlinben, Bécsben és Párizsban is

Békésen, az első jelentések szerint komolyabb incidensek nélkül köszöntötték az újévet hétfőn, nulla órakor Európa több nagyvárosában.

Berlinben, a német főváros egyik jelképének számító Brandenburgi kapunál tízezrek ünnepeltek, más jelentések szerint mintegy százezer mulatozó várta az éjfélt. Amint az óra éjfélt ütött, tűzijáték világította be az eget. Hagyományosan a Brandenburgi kapu mögötti téren tartott szabadtéri esemény a legnagyobb szilveszteri mulatság Németországban.


Jelentős ünnepi rendezvények voltak Hamburgban, Kölnben és Münchenben is, mindenütt szigorú biztonsági intézkedések közepette, hogy megelőzzék a korábbi években előfordult tömeges szexuális erőszakcselekményeket, tolvajlást és rablásokat.

Az említett német városokban idén a rendőrség első közlései szerint nem történtek erőszakos vagy más incidensek.


Az éjfélig érkezett jelentések szerint nyugalomban zajlottak a szilveszteri rendezvények Bécsben is, az osztrák főváros központi terein, a Prater parkjában, valamint a seestadti Apsern tónál tartott zenei és szórakoztató programon, ahol mintegy százezren élvezték a szabadtéri koncerteket és dj-műsort.

“Egyelőre minden nyugalomban, a terveknek megfelelően zajlik. Semmilyen incidens nem történt” – közölte egy rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökséggel.

“Csodálatos, hogy ilyen sok, különböző országból, kultúrából és generációból érkezett ember ma békében és közösen tudta ünnepelni Bécsben az újévet” – lelkendezett közleményében az esemény rendezője.

Innsbruckból ugyanakkor azt jelentette az osztrák rendőrség, hogy szilveszter délutánján 6300, tiltott kategóriájú tűzijáték-petárdát vontak ki a forgalomból. A rendőrség egy 32 éves osztrák férfi miatt lépett akcióba, aki járókelők, köztük kisgyermekek közvetlen közelében gyújtotta be a petárdákat. Így bukkantak rá egy ipari telepen a nagy mennyiségű tiltott robbanószerre.

A párizsiak a Diadalívnél tartott tűzijátékkal fogadták az újévet, és a Champs-Élysée sugárúton ünneplők százezrei fordultak meg.

Az elmúlt két év több súlyos terrortámadását követően a hatóságok mindent megtettek, hogy nyugalomban teljen a szilveszter. A karácsonyi és szilveszteri biztonsági intézkedésekben Franciaország szerte közel százezer katonát és rendőrt mozgósítottak.

A Champs-Élysée-re érkezők táskáit alaposan átvizsgálták, és a sugárút mentén mindenütt akadályokat telepítettek, hogy megakadályozzanak minden esetleges autós támadást.

Kapcsolódó Cikkek