2019. február 23., szombat
Alfréd

Életmód

Döntő lehet az első benyomás

Amint belépünk egy új munkahelyre, megérezzük annak hangulatát, dinamikáját, és kialakul az első benyomás, ami aztán akár meg is határozhatja az elkövetkező hónapokat. De levonhatunk következtetéseket már az álláshirdetésből, az érdeklődő telefonra, e-mailre adott válaszból, természetesen az adott cég honlapjáról vagy éppen közösségimédia-megjelenéseiből is.

A cégkultúrára utaló jelek felismerésére, az információk kiszűrésére adnak néhány tippet a FastCompany által megkérdezett szakértők.


 1. Az állásinterjún nem tilos konkrét példát kérni az interjúztatótól, hogy a gyakorlatban, a mindennapokban hogyan működik, érvényesül a cégkultúra.
 2. A főnök személye sok mindent meghatároz. Az állásinterjún is el lehet menni személyes irányba, vagyis meg szabad kérdezni, hogy az interjút készítő vezető mióta dolgozik a cégnél, és ha szereti, miért.
 3. Érdemes alapvetően nyitott szemmel járni, vagyis figyelni, hogyan bánnak a jelölttel a kiválasztási folyamat során, ugyanakkor hogyan bánnak egymással a cég alkalmazottai.
 4. Meg kell határoznunk, hogy számunkra  milyen a jó munkahely a szakmai és anyagi kondíciókon túl: sok ember vagy kevés ember, nyílt terű munkahely vagy kis iroda? Nyüzsgős vagy csendes? Dress code rendben, vagy szabadabb helyet szeretnénk?
 5. Mérjük fel, hogy milyen a dolgozók hangulata. Látunk-e, hallunk-e nem tetsző dolgokat? (A koszos szőnyegtől kezdve az épp elkapott káromkodáson át a morcos arckifejezésekig ez bármi lehet.)

Kapcsolódó Cikkek

 • A házi kenyér a legfinomabb

  A házi kenyér a legfinomabb

  Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.