2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Észak-koreai válság: Phenjannak fel kell hagynia atomprogramjával

Észak-Koreának irányt kell váltania, és fel kell hagynia rakéta- és atomprogramjával, hogy vagyonosabb nemzetté válhasson – hangsúlyozta Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön.

Újévi sajtótájékoztatóján Abe elmondta: Japán élénk figyelemmel követi a szankciók hatását Észak-Koreára, különösen így télen. A büntető intézkedések kiterjednek a szénre és a kőolajra, ami kihívást jelenthet a fűtési szezonban.


“Észak-Korea bővelkedik erőforrásokban, népe pedig szorgalmas” – tette hozzá Abe. “A megfelelő politika követésével gazdagabbá tehetnék az országot.”

A japán miniszterelnök nem minősítette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utóbbi időben engedékenyebbnek mutatkozó magatartását. Csütörtökön újra megnyitották a kommunikációs vonalat a phenjani és a szöuli kormány között.


A kormányfő újra aláhúzta, hogy az észak-koreai rakéta- és atomprogram “a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés a második világháború óta”. Abe megígérte, hogy az ország védelme érdekében folytatja a hadsereg felépítését.

A miniszterelnök régi vágya, hogy módosítsa a pacifista alkotmányt, amelyet a második világháborús vereséget követően fogalmaztak meg amerikai nyomásra, s melyben Japán teljesen lemond arról, hogy hadat viseljen és formális hadsereget tartson fenn. Abe abban reménykedik, hogy az év folyamán komoly tárgyalások kezdődhetnek a reformokról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.