EUR: 321,51 Ft
CHF: 283,69 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Ferenc pápa szexuális bűncselekményekkel foglalkozó szakértőt menesztett

Ferenc pápa Chilébe menesztette a szexuális bűncselekmények egyik köztiszteletben álló vatikáni szakértőjét Juan Barros osornói püspök ügyének kivizsgálására.

Juan Barrost azzal vádolják, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett pedofil szexuális visszaéléseket. Közelmúltbéli chilei látogatásán a katolikus egyházfő rágalomnak nevezte az erről szóló vádakat, amivel megsértette az áldozatokat, s utóbb bocsánatot kért kijelentései miatt.


A Vatikán keddi közlése szerint Charles Scicluna máltai püspök azért megy Chilébe, hogy meghallgassa az áldozatokat.

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta gyermekmolesztálásban és életfogytig tartó vezeklésre ítélte.

A mostani intézkedés az első alkalom, hogy a Vatikán teljes körű vizsgálatot indított a papi pedofília állítólagos eltussolásának felderítésére.

Juan Barros püspököt Ferenc pápa nevezte ki 2015-ben Osorno egyházmegye élére, amit akkor heves tiltakozás kísért az országban. Fernando Karadima áldozatai szerint ugyanis Juan Barros tudott a visszaélésekről.

Juan Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezt Ferenc pápa elutasította. Januiári chilei látogatása során a pápa Barros püspökkel misézett, és találkozott a papi pedofília áldozataival is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Drog, erőszak a menekültszállón

    Drog, erőszak a menekültszállón

    Áldatlan állapotokról számoltak be egy német város migránsszállóján. A mindent elborító szemét tűnik a legkisebb problémának a folytonos hangzavar, erőszakos lakók, drog és kiskorúak bántalmazása mellett.

  • Felszálló repülőgép ütött el egy embert

    Felszálló repülőgép ütött el egy embert

    Oroszországban egy repülőgép felszállás közben, a kifutópályán elütött egy embert kedd este a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren; a férfi meghalt, a repülőgép törzsén több rés keletkezett az ütközés következtében – közölték a helyi hatóságok.