2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Extra

Hamis tanúzásért ítélhetik el Demcsák Zsuzsát

Nyomozás indult Demcsák Zsuzsa ügyében. A Lokál információi szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis tanúzás miatt indította el az eljárást, amely összefügg a férje ellen óralopás miatt indult, majd jogerősen lezárult büntetőperrel. Ha beigazolódik a gyanú, akár szabadságvesztésre is ítélhetik a hamis tanúzás elkövetőjét.

A történet szálai arra a napra vezetnek vissza, amikor a vádhatóság a bíróságon egy szerződéssel próbálta igazolni, hogy a műsorvezető férje által eltulajdonított Hublot típusú órák csak promóciós célból voltak Demcsáknál, ezért nem tartoztak a közös vagyonukhoz. Demcsák Zsuzsa a bíróságon azt állította, hogy az órákat a szerződés aláírásával egy időben kapta. A bírónak azonban feltűnt, hogy a szerződésen, amelyet a luxusórákat gyártó cég magyarországi képviselője és Demcsák Zsuzsa látott el kézjegyével, egy olyan személyigazolvány-szám került Demcsák neve alá, amelyhez tartozó személyigazolvány a szerződés keltekor még nem is létezett, mert azt később állították ki. Ezért felmerült a gyanú, hogy valójában az okirat a keltezésénél később keletkezett, vagyis hamis.


Amíg folyt az eljárás Demcsák Zsuzsa férje, Kiss József ellen, a hatóság ezzel nem foglalkozott. Ám miután a férj ügye jogerősen befejeződött, újra napirendre került az ügy.

A volt férj ügyvédje ugyanis feljelentést tett hamis vád bűntette miatt. A Budapesti Nyomozó Ügyészség a feljelentést elővette, és úgy értékelte, hogy az abban leírt hamis vád nem megalapozott, ám a hamis tanúzás igen, mivel a becsatolt szerződés keltezése valótlan volt. A szerződésben szereplő személyigazolványt csak jóval később állították ki, vagyis nem kizárt, hogy Demcsák a szerződést valójában az órák átvétele után, utólag írta alá.


Az órát egyébként a férj közös lakásukból nem vitte el, hanem azt ott elrejtette és a házkutatás során a nyomozóknak elő is adta. Demcsák laptopját azonban valóban elvitte, mondván, azon olyan dokumentumok és adatok vannak, amelyek relevánsak lehetnek az ellene folyó büntetőügyben és a válásával kapcsolatban. A laptopot később az ügyészségre bevitte és beszolgáltatta.

A Lokál által megkérdezett jogi szakértő szerint akiről büntetőeljárásban bizonyosodik be a hamis tanúzás, azt egytől öt évig terjedő börtönnel is büntetheti a bíróság.

– Ha valaki valós tényt hamisan állít be egy hatósági eljárásban, az kimeríti a hamis tanúzás tényállását. Ha ezt büntetőeljárásban teszi, az súlyosbítja a cselekményt – fejtette ki dr. Kamarás Péter jogász, aki hozzátette: abban az esetben nem áll fent a büntethetőség, ha magát vagy hozzátartozóját vádolja hamisan bűncselekménnyel.

Demcsák Zsuzsa azonban a büntetőügy bírósági szakaszában már elvált a férjétől. Információnk szerint Demcsák ellen valótlan vallomása miatt nem, de a valótlan okirat becsatolása miatt jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban. Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az érintett feleket is, de nem kívántak nyilatkozni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Stanley Kubrick 20 éve halt meg

    Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.