EUR: 321,02 Ft
CHF: 282,34 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Külföld

Hóesésben érkezett meg Helsinkibe Finnország két új kölcsönpandája

Hóesésben érkezett meg csütörtökön Helsinkibe az a két óriáspanda Kínából, amelyek 15 évig fognak Finnországban élni.

A négyéves hím Hua Paót és a hároméves nőstény Csin Pao-paót a repülőtéren Finnország kínai nagykövete és finn illetékesek fogadták. A két állat jól van – közölte az óriáspandáknak otthont adó nyugat-finnországi Ähtäri állatkert. Az utazás során bambuszt, sárgarépát, almát és ásványi anyagokkal gazdagított különleges süteményt kaptak.


Kína Finnország “alapításának” 100. évfordulója alkalmából ajándékozta az állatokat az országnak. Az észak-európai nemzet decemberben ünnepelte függetlenné válásának jubileumát.

“Úgy gondoljuk, ez a legjobb ajándék, amelyet a kínai emberek adhatnak Finnországnak” – fogalmazott Csen Li, Kína finnországi nagykövete.

Hua Pao és Csin Pao-pao új lakóhelye, a Helsinkitől 330 kilométerre északra lévő állatkert hasonló télies környezetben található, mint amilyen Kína hegyvidéki területein uralkodik. Az Ähtäri állatkert nyolcmillió euró értékű pandaházat épített fogadásukra.

Az óriáspandák kölcsönadásáról 2017 áprilisában döntöttek, amikor Hszi Csin-ping kínai köztársasági elnök Helsinkibe látogatott, hogy tárgyaljon Sauli Niinisto finn elnökkel. Peking a világ 17 országának ajándékozott már óriáspandát, jelenleg Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban élnek óriáspandák.

A pandák február közepéig karanténban maradnak, ezután láthatja őket az állatkert közönsége. Az állatok új finn neveket kaptak: igazodva az érkezésükkor uralkodó időjárásra, a Lumi (Hó) és a Pyry (hóesés) nevet kapták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bécsben lobbizott az egyeteméért Soros

  Bécsben lobbizott az egyeteméért Soros

  Államfőket megillető külsőségek között találkozott vasárnap Soros Györggyel Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki a Közép-Európai Egyetem Bécsbe költöztetéséről tárgyalt a milliárdos spekulánssal.

 • Újra kitört a Fuego

  Újra kitört a Fuego

  Ismét kitört a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában, a tűzhányó környékén lévő településekről nagyjából négyezer embert evakuáltak, s ezrek menekültek biztonságos helyre – közölte hétfőn a közép-amerikai ország katasztrófavédelmi hatósága és a Prensa Libre című helyi hírlap.

 • Eljátszotta az egyházközség pénzét a pap

  Eljátszotta az egyházközség pénzét a pap

  Százhúszezer eurót (csaknem 40 millió forintot) játszott el egyházközsége pénzéből internetes szerencsejátékokon egy katolikus pap Németországban – közölte a magdeburgi egyházmegye egyik szóvivője hétfőn.