EUR: 321,71 Ft
CHF: 280,91 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Idén folytatódik a bérrendezés a szociális ágazatban

Idén a szociális ágazatban folytatódik a bérrendezés, a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátását végzik – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden az MTI-nek.

Czibere Károly kiemelte, 2018-ra a szociális szférában 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér. Mint mondta, a 2014 és 2016 közötti 22 százalékos bérfejlesztés után 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest.


Közölte, a minimálbéren foglalkoztatott szociális munkatársak bére januárban újabb 8 százalékkal emelkedik, 138 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik, összege 180 500 forint lesz.

A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember további bérkiegészítést kap, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre mintegy 1,4 milliárd forintot fordít a kormány 2018 januárjától – emelte ki.


Czibere Károly példaként elmondta, egy idősek bentlakásos intézményében főiskolai végzettséggel dolgozó ápoló 27 éves munkaviszonnyal 2013-ban még 166 800 forintot keresett, addig 2018. január elsejétől 288 685 forintot, míg 2018. november elsejétől pedig már 311 780 forintot vihet haza. Ez számára 144 980 forintos bérnövekedést jelent 2013-hoz képest – fűzte hozzá.

Ezen felül a kormány döntött arról is – emlékeztetett az államtitkár -, hogy 2017-ben egymilliárd forinttal támogatja az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. A támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartottak és tartanak a következő három évben országszerte, amelyeken közel 15 ezren vesznek majd részt.

Elmondta, megújult a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja is, erre 12 milliárd forintot fordított a kormány. A projekt célja, hogy visszaadja a szakma rangját, elősegítse a munkatársak megbecsülését és önbecsülését, valamint biztosítsa a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.

Az államtitkár azt mondta, a szakma iránti megbecsülés jeleként nyilvánították munkaszüneti nappá november 12-ét a szociális munka napját.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elemi erő

  A nap képe: Elemi erő

  A gravitációt meghazudtoló műsorral készül a Recirquel Újcirkusz Társulat. Az elképesztő mutatványokat Vági Bence rendezésében, a My Land című produkció keretében láthatják az érdeklődők október 16-án a Müpában.

 • Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentette pártját a Legfőbb Ügyészségen Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi alapszervezeti elnöke, mert szerinte csak az ő körzetükben mintegy 8-10 millió forintot fizettetett be a tagokkal a pártkasszába – gyanús körülmények között – a Jobbik elnöksége.

 • Elég a taxis hiénákból!

  Elég a taxis hiénákból!

  Már megint valami, ami rossz hírünket kelti a világban: a trükköző és elsősorban a külföldi vendégekre utazó taxis hiénák nemcsak az utasokat, hanem a szabályosan működő taxisokat is megkárosítják.

 • Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről szóló, Soros-Sargentini jelentés elleni határozatot. Ez egyben fel is szólítja a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben.