2019. február 23., szombat
Alfréd

Extra

Ismét Sándor Tamás lett az Év Sajttermelője!

Másodjára ítélték Sándor Tamásnak az Év Sajttermelője címet, a XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon. A sajtmesterrel a helyi értékekről, a közösségről, és az élelmiszeripar nagyüzemi termékei helyett, a manufakturális élelmek jelentette alternatíváról beszélgetett az Origo.

Tíz év után 2017-ben másodjára is elnyerte Sándor Tamás az Év Sajttermelője díjat. A Mónosbélben létrehozott manufaktúrájának működésében elsősorban közösségépítő szerepet és a társadalmi felelősségvállalás fontosságát látja.


FORRÁS: BÜKKI SAJT MANUFAKTÚRA

A hagyományos alapanyagokból készült sajtok mögött Tamás több évnyi munkája és tapasztalata van. Azonban motivációja már gyermekkorából eredeztethető.

“Gyermekkoromban azt láttam Bordosnádasdban, ahol az édesapám több évtizedig a lemezgyárban dolgozott, hogy működhet a dolog. Azt, hogy egy borsodi település is működhet, közössége, gazdasága is, ha vannak olyanok, akik tesznek érte.”

FORRÁS: BÜKKI SAJT MANUFAKTÚRA

A jó  befektetésnek bizonyuló üzemnél fontosabbnak tartja a közösségre való pozitív hatást és termelői együttműködést.

A sajtmester a sajátja mellett, több más sajtkészítő manufaktúra létrehozásában is közreműködött, és elmondta, tervei között szerepel egy hasonló szemléletmódot képviselő, húskészítményekre specializált manufaktúra létrehozása is – olvasható az Origon.

Kapcsolódó Cikkek