2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Karácsonykor égett le Józsefék háza

Átmenetileg egy garzonlakást kapott az a pécsi család, amelynek karácsony másnapján porig égett a háza. A tüzet az egyik szomszéd okozta, aki állítólag már sokszor lopott áramot tőlük.

Pécsett, a patinás Garay utcában lakott húsz évig Nyíró József vagyonőr a feleségével és két gyerekével. Karácsony másnapján azonban földönfutók lettek. A főnöke riasztotta a vagyonőrként dolgozó férfit, hogy tűz ütött ki az otthonában, siessen haza.


– Épp a nagymamánál vendégeskedtünk, töltött káposztát ebédeltünk, amikor meghallottam, mi történt. Az asszonyt és a két gyereket hátrahagyva száguldottam haza. A kapu előtt villogó tűzoltóautók fogadtak, az udvaron hömpölygött a víz, miközben a három gázpalackot hűtötték. Minden más bennégett, a tető egy része leszakadt. A házunk életveszélyesen megrongálódott, oda már nem mehetünk vissza. Földönfutók lettünk – mesélte a Lokálnak a vagyonőr.

Az elsődleges jelentések szerint a Nyírő család elektromos hálózatára valaki illegálisan csatlakoztatott egy vezetéket, amelynek túlmelegedése okozta a tüzet. József szerint a szomszédja volt, akit a padlásukon többször is rajtakapott, hogy drótot teker a villanyvezetékére. Olyankor szólt a szolgáltatónak, az pedig kiküldött egy villanyszerelőt, hogy fotózza le a bizonyítékot, és vágja le az illegálisan rákötött vezetéket. De pár órával később minden kezdődött elölről.


– Most a szomszéd láncot tett a kapunkra, hogy ne tudjak hazamenni – mutatja a lakatot a felháborodott vagyonőr. – Nyilván a létrát is ő támasztotta a padlásajtóhoz, de hiába, az áramot már kikapcsolták.

József lánya szakácsnak tanul, májusban végez. Fia, Dávid súlyos szellemi fogyatékos, aki állandó felügyeletet igényel, nagyon megrázta őt, hogy a két kedvenc cicája, Foltos és Folti is elpusztult a tűzben.

Az önkormányzat a bajba jutott családot ideiglenesen egy üres garzonlakásban helyezte el, onnan január 31-én kell kiköltözniük. Hogy hová, azt senki nem tudja.

– Mindössze annyi ruhánk maradt, ami épp rajtunk volt. Segítség nélkül nem tudjuk újrakezdeni az életünket – mondta az apa. – Bármilyen kis lakással beérnénk, csak a fiamnak és a lányomnak fedél legyen a feje fölött.

A tűz keletkezésének körülményeit a tűzoltóság és a rendőrség is vizsgálja.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok 43 százaléka szerint a Jobbik a leginkább rasszista, 33 százaléka szerint a leginkább antiszemita és 28 százaléka szerint a legradikálisabb párt Magyarországon – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

 • EP-választás: Hackertámadásokra figyelmeztet a Microsoft

  EP-választás: Hackertámadásokra figyelmeztet a Microsoft

  Több, a demokráciával foglalkozó szervezetet ért hackertámadás a tavalyi év utolsó hónapjaiban, ezért a Microsoft 12 európai országban elérhetővé teszi AccountGuard nevű kiberbiztonsági szolgáltatását az európai parlamenti választások előtt – tudatta szerdán a vállalat ügyfélbiztonsági és -bizalmi alelnöke, Tom Burt.

 • Idén is lehet jelentkezni az ápolói ösztöndíjra

  Idén is lehet jelentkezni az ápolói ösztöndíjra

  Jövő hét keddtől jelentkezhetnek az iskolarendszerű egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói az ápolói ösztöndíjra, amelynek összege havi negyvenezer forint – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az MTI-vel.

 • Egyre többen szereznek nyelvvizsgát

  Egyre többen szereznek nyelvvizsgát

  Tavaly 120 ezren nyelvvizsgáztak Magyarországon, négyezerrel többen, mint 2017-ben – ismerteti szerdai számában a Világgazdaság az Oktatási Hivatal statisztikai adataira hivatkozva.