EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Életmód

Öt jel, amely vérszegénységre utalhat

A fejfájás is figyelmeztető lehet – Profimedia, Alamy

A vérszegénység gyakran alattomosan bújik meg a háttérben: az állandó fáradtság, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás mögött akár anémia is állhat. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudtuk, milyen panaszok esetén érdemes vérszegénységre gyanakodni.

  1. Krónikus fáradtság – Az állandó fáradtság az egyik legtipikusabb tünete az anémiának, legyen szó vashiányos vérszegénységről vagy a B12-vitamin, folsav hiányáról. Sokszor ez a tünet jelenik meg először.
  2. Szapora pulzus – A vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér hemoglobinban szegény, kevés vörösvértesttel rendelkezik, és ez hatással van a szív- és érrendszer állapotára is. A szapora szívverés annak az eredménye, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.
  3. Gyakori fejfájás – A fejfájásnak számtalan oka lehet, azonban ha a panasz gyakran, huzamosabb ideig és visszatérően jelentkezik, érdemes kivizsgáltatnia magát, ugyanis könnyen lehet, hogy vérszegénység okozza. Ez egy egyszerű vérvétellel kideríthető, és táplálkozással, illetve a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.
  4. Világos, szinte fehér íny – Ínyünk állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról. Amennyiben már szinte fehér, az vérszegénységről árulkodik (minél világosabb, annál súlyosabb a vérszegénység), mivel ekkor kevés vörösvértest van jelen.
  5. Vörös, gyulladt nyelv – Akárcsak az íny, a nyelv is fontos információkat mutat az állapotunkról. Vérszegénység esetén ugyanis a nyelv begyullad, és emiatt vörössé válik, megduzzad, ráadásul kellemetlen égő érzés is kíséri. Ez leggyakrabban vashiányt és megaloblastos vérszegénységet jelez.

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől


Vérszegénység esetén fontos kideríteni annak típusát, valamint tisztázni a mögöttes okokat, amelyek kiváltották az anémiát (vérzékenység, vérzés, anorexia, emésztőszervrendszeri problémák, daganat, hormonzavar stb.). A kiváltó okot minden esetben kezelni kell, mellette fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra, megfelelő vitaminbevitelre (pl. B12, folsav, C-vitamin), továbbá szükség szerint vaskészítményt kell alkalmazni tabletta formájában, esetleg injekciókúra is indokolt lehet.

Kapcsolódó Cikkek