EUR: 323,74 Ft
CHF: 287,34 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Pénztárcabarát lesz az új év

Olcsóbb élelmiszerek, magasabb minimálbér, kedvezőbb árú internet, emelkedő nyugdíjak, gyerekvállalással csökkenthető hitelek. Csak néhány kedvező változás azok közül, amelyek 2018-ban több pénzt hagynak a magyar emberek pénztárcájában.

Újabb gyermekek vállalásával csökken a családok jelzáloghitel-tartozása, továbbá csökkenthetik vagy akár el is engedhetik a diákhitelt – emlékeztetett a Kossuth rádióban az év első munkanapján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára. A jelzáloghitelek egy részét a harmadik, illetve a további gyermekek születése után engedik el.


,Credit line: Profimedia, Caia Image

Novák Katalin abból az alkalomból, hogy január 1-jén megkezdődött a családok éve, elmondta: minden újabb megszületett gyermek után egymillió forinttal kevesebbet kell hiteleikből visszafizetniük a családoknak. A jelzáloghitel-csökkentés a később felvett lakáscélú hitelekre is érvényes.

Szintén a családokat érintő örvendetes hír, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát. Ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja az állam a beavatkozást.


 Credit line: Profimedia, Caia Image

Jó hír, hogy folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfacsökkentése, így például a hal áfája 27-ről 5 százalékra csökkent. Ugyanígy 5 százalékra csökkent a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségeknek – például a májnak – az áfája. Tovább csökkent az internet áfája is, 18-ról 5 százalékra.

Nemcsak a minimálbér, hanem a nyugdíjak is emelkednek. Előbbi 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra (nettó 91 770 forint) nő, míg egy átlagos nyugdíjas csaknem 5 ezer forinttal többet kap majd minden hónapban. Januártól plusz 50 ezer forintot kapnak havonta a nyugdíjuk mellé azok, akik legalább 20 évig tartósan otthon ápolták beteg gyermeküket. A minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed is nő, maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot. Egyről két évre emelkedik a diplomásgyed időtartama, valamint a táppénz maximális napi összege is, ami így már naponta 9180 forint lesz.

Kedvező változások léptek életbe az autópálya-matricák esetében is. A díjak nem emelkedtek, viszont a felhajtás után, például egy autópálya mellett lévő benzinkútnál is meg lehet venni az e-matricát. A lényeg, hogy felhajtás után 60 perc türelmi idő áll a járművezetők rendelkezésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.