EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Péterfalvi: Nem egyszerű feldolgozni a szcientológusok által gyűjtött adatokat

Kedden este Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője volt az Infórádió Aréna c. műsorának vendége. Péterfalvi a műsorban azt mondta, a budapesti, Váci úti szcientológus központ adatkezelési gyakorlata miatt lefolytatott vizsgálat véget ért, a hatóság meghozta a határozatát, de a szcientológus misszió nyíregyházi részlegének vizsgálata még most is tart – írja a hirado.hu.

Péterfalvi a rádiós beszélgetésben úgy fogalmazott, a szcientológiai „dossziék”, vagyis a hívekről, a munkatársakról, vagy a szcientológiával kapcsolatba nem kerülő harmadik személyekről gyűjtött anyagok mindenhol ugyanazok, ugyanolyanok, és a szcientológusok annyira sok adatot gyűjtöttek harmadik személyekről, hogy azok kielemzése „rendkívül nagy munka”.


Péterfalvi elmondat, hogy NAIH-hoz forduló panaszosok éppen azért keresték meg a hatóságot, mert amikor kérték a szcientológiai egyháztól a róluk tárolt adatok másolatát, valamint az adataik hitelt érdemlő törlését, akkor nem kaptak érdemi választ, ami igazolta volna az adatok törlését.

Az Infórádió műsorvezetője azzal kapcsolatban is érdeklődött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetőjénél, hogy van-e elég erő a magyar jogszabályokban és az adatvédelmi hatóságban ahhoz, hogy elérje, a szcientológusok töröljék a gyűjtött és a törvényi előírások megsértésével kezelt és tárolt adatokat.


Péterfalvi válasza szerint igen, és ennek módja az, ha a törvénysértően kezelt adatokat hitelt érdemlően, közjegyző jelenlétében semmisítik meg, erre kötelezi a szervezetet a hatóság által meghozott határozat is.

Mint arról már korábban beszámoltunk jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Ezt az összeget azóta már egyébként kifizette az egyház.

A Híradó.hu a házkutatást követően bejutott a budapesti, Váci úton található szcientológus szentélybe, és ott épp azt kínálgatták kollégánknak, ami miatt a NAIH is vizsgálódik: a kérdőíves kikérdezést, melynek során felmérik, a kitöltőnek mennyire van szüksége a szcientológia gyámságára.

Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésre adnak lehetőséget.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.