EUR: 320,94 Ft
CHF: 283,08 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Életmód

Pezseg a piac Pest peremkerületeiben is

Egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban látványosan élénkül az ingatlanpiac.

A vevőjelöltek elindultak a városközpontból kifelé, mert a peremkerületekben találtak családi, iker- vagy sorházat megfizethető áron – Profimedia, Panthermedia

A főváros peremén élni eddig nem számított valami divatos dolognak – kivéve, ha valamelyik felkapott budai kerület villanegyedéről volt szó. Változni látszik azonban a városszél megítélése, így a benne rejlő ingatlanpiaci lehetőségek is. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a 2015–2016-ban megindult folyamatok tavaly teljesedtek ki, a pesti külső kerületekben a forgalom növekedését az árak emelkedése is követte. – Ez a folyamat nagyban, országosan is így zajlott le: a forgalom már 2014-ben fellendült, de a meredek áremelkedés csak 2015-ben indult – tettei hozzá Valkó Dávid. A budapesti peremkerületek ingatlanjai iránti kereslet 2015-ben vált tapinthatóvá. Az egyre drágább belvárosi lakásokat sokan nem tudták vagy nem akarták megfizetni. A vevőjelöltek elindultak a városközpontból kifelé, mert a peremkerületekben találtak családi, iker- vagy sorházat megfizethető áron. Időközben ott számos ingatlanfejlesztés is elkezdődött, amelyekből zömében 2–4 lakásos iker- és sorházak, néhány kisebb- nagyobb lakópark és 5–15 lakásos társasházak születtek. A korábban „fehér foltnak” számító Soroksáron (XXIII. kerület) nőtt leginkább a vevők érdeklődése 2015-ről 2016-ra, ugyanakkor Rákosmentén (XVII. kerület), Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán (XV. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (XXI. kerület) is pezsgett a lakáspiac. Ehhez a keresletélénküléshez nagyban hozzájárult az is, hogy időközben javult a lakótelepek és a panellakások megítélése, márpedig ezekből bőven akad a pesti külvárosokban. A hirtelen keresetté váló Soroksáron tavaly az első kilenc hónapban még „csak” 260 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak, míg Csepelen és Pesterzsébeten 270 ezer, Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, Rákosmentén, Pestszentlőrincen, Pestszentimrén és Kispesten 300 ezer forint körül alakultak az átlagárak. Újpest négyzetméterárai azonban már jócskán elhagyták a 300 ezres határt, míg a XVI. kerületben már a 400 ezret is megközelítik.


Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.