EUR: 322,38 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Külföld

Phenjan az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok teljes felfüggesztésére szólított fel

Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok teljes felfüggesztésére szólított fel a phenjani rezsim szócsöve pénteken.

Az Uriminzokkiri észak-koreai honlap szerint a párbeszéd nem járhat kéz a kézben a háborús készülődéssel. A weboldal a hadgyakorlatokat tartja minden baj eredőjének a Koreai-félszigeten.


“Teljesen fel kellene függeszteniük a hadgyakorlatokat, nem csak elhalasztani őket” – írta kommentárjában az oldal.

Szöul és Washington korábban úgy döntött, hogy a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia végéig elhalasztja a közös katonai műveleteket.


Észak-Korea minden egyes alkalommal tiltakozik a gyakorlatok ellen, amelyekre területe megszállásának előkészületeiként tekint. Phenjan a műveletekre rendszerint valamilyen provokációval válaszol.

Az év eleje óta jelentős enyhülés következett be a Koreai-félszigeten, miután Szöul és Phenjan két év óta először felvette a magas szintű, hivatalos kapcsolatot egymással. A két Korea megegyezett abban, hogy katonai tárgyalásokat tart a határ mentén tapasztalható feszültség elsimítására. A megbeszéléseken a hadgyakorlatok és az Koreai-félsziget körül tapasztalható amerikai fegyverkezés kérdése is szóba kerülhet – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Észak-Koreát nukleáris fegyverkezési programja miatt szankciók sorozatával sújtotta már az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Tök jó

    A nap képe: Tök jó

    Egy 415 és egy 505 kilogrammos, hatalmas takarmánytököt vizsgál kikerekedett szemekkel egy fiatal fiú a moldovai főváros, Chisinau alapításának 582.

  • IPad helyett egy agyagdarabot vett

    IPad helyett egy agyagdarabot vett

    Nem kötött túl jó üzletet egy Kanadában élő férfi, aki 216 ezer forintnak megfelelő összeget költött egy iPad-re, ám csúnyán átverték.