2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Phenjan az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok teljes felfüggesztésére szólított fel

Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok teljes felfüggesztésére szólított fel a phenjani rezsim szócsöve pénteken.

Az Uriminzokkiri észak-koreai honlap szerint a párbeszéd nem járhat kéz a kézben a háborús készülődéssel. A weboldal a hadgyakorlatokat tartja minden baj eredőjének a Koreai-félszigeten.


“Teljesen fel kellene függeszteniük a hadgyakorlatokat, nem csak elhalasztani őket” – írta kommentárjában az oldal.

Szöul és Washington korábban úgy döntött, hogy a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia végéig elhalasztja a közös katonai műveleteket.


Észak-Korea minden egyes alkalommal tiltakozik a gyakorlatok ellen, amelyekre területe megszállásának előkészületeiként tekint. Phenjan a műveletekre rendszerint valamilyen provokációval válaszol.

Az év eleje óta jelentős enyhülés következett be a Koreai-félszigeten, miután Szöul és Phenjan két év óta először felvette a magas szintű, hivatalos kapcsolatot egymással. A két Korea megegyezett abban, hogy katonai tárgyalásokat tart a határ mentén tapasztalható feszültség elsimítására. A megbeszéléseken a hadgyakorlatok és az Koreai-félsziget körül tapasztalható amerikai fegyverkezés kérdése is szóba kerülhet – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Észak-Koreát nukleáris fegyverkezési programja miatt szankciók sorozatával sújtotta már az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.